на живо

Обичан и мразен, но никога безразличен! Той е Серхио Рамос!

Тарзан, селянче, бикоборец, мадритист не по рождение, а по душа

Getty Images

Да те обичат или да те мразят, но никога да не те подминават с безразличие. Малко са футболистите, които могат да се похвалят с такива характеристики днес. Точно това отличава големите от поредните. Точно такъв е капитанът на „Реал“ Мадрид Серхио Рамос.

Днес той ще излезе с белия си екип на стадиона в Киев срещу „Ливърпул“ в опит да спечели своя четвърти трофей в Шампионската лига, за да го прибави към четирите титли и двете Купи на Испания, както и към световната и двете европейски титли с националния отбор. Мачът може да гледате пряко по bTV Action от 20:30 ч.

Това е сега! Началото на разказа за онова дългокосо момче от Андалусия ни връща през месец май 2005 г. Тогава 19-годишният Серхио вкарва гол от 30 метра във вратата на… „Реал“ Мадрид. Той носи екипа на родния си тим „Севиля“. Срещу него са Раул, Дейвид Бекъм и сегашния му треньор Зинедин Зидан.

Никой не е изненадан от попадението на Рамос. Той вече няколко пъти е показвал, че в него има потенциал и заслужава да носи фланелката на някой гранд.

Месец след това започва да се говори за преминаването му в „Реал“. Време за сделки обаче няма. Рамос трябва да се присъедини към националния отбор на Испания преди да подписва каквито и да е документи. Тогава младият дългокоско за първи път проявява тънкото си чувство за хумор – пристига на сбора в… бял костюм. Знакът е ясен – това ще е цветът, който Серхио ще носи оттук нататък в клубните турнири.

Снимка: Getty Images

Сделката е факт и Рамос пристига на „Сантяго Бернабеу“ срещу рекордната сума за защитник – 27 млн. евро. (В момента трансферната му цена се предполага, че е 50 млн. евро, като договорът му с „Реал“ изтича през 2020 г.). В „Реал“ той взима фланелката с номер 4, която никой след легендарния Фернандо Йеро не носил. Това е още един знак – младокът иска да се докаже и да стане лидер, също като предшественика си.

Той обаче прави нещо повече от Йеро. През годините, прекарани в съблекалнята на „Реал“, Серихио печели доверието на съотборниците си. Той се превръща в техен говорител, лидер и пример за подражание.

През 2015 г. е близо до преминаване в „Манчестър Юнайтед“, но остава и това още повече повишава доверието в атрактивната му личност. След трансфера на Икер Касияс през същата година, Рамос окончателно взима капитанската лента в тима.

Снимка: Getty Images

„За Серхио отборът и съотборниците му са преди всичко останало“ – така го описват в съблекалнята и не забравят да припомнят как през 2012 г. се опълчва на тогавашния треньор Жозе Моуриньо и дори не се поколебава преди да му каже: „Ти никога не си бил професионален футболист!“

Хората казват, че два остри камъка не могат да мелят брашно. Това обаче не е вярно за капитана Рамос и звездата на тима Кристиано Роналдо. След загубата от „Тотнъм“ с 1:3 в груповата фаза на Шампионската лига този сезон, двамата кръстосаха шпаги, но за доброто на тима бързо се помириха. Серхио и португалецът не са най-добри приятели, но са професионалисти и знаят как да превърнат неразбирателството в движеща сила към нови трофеи.

Рамос играе в защитата на „Реал“, но това не му пречи да бележи важни голове. През 2014 г. той хладнокръвно прати топката във вратата на „Атлетико“ Мадрид във финала на Шампионската лига, за да прати мача в продължения, след които „белите“ вдигната титлата.

Снимка: Getty Images

„92,48“! Това гласи една от многото татуировки на Рамос. Именно в 92-ата минута и 48-ата секунда това топката премина гол линията.

Не всичко в кариерата на Серхио е розово. Често то е… червено. Като тези 24 картона, които съдиите му показаха до момента (през 2017 г. той получи 19-ия си такъв в първенството, което го прави рекордьор в Испания). Това обаче е поредното доказателство за онова клише, което често седи до името му: „Рамос гори в играта“.

Снимка: Getty Images

Серхио със сигурност помни и злополучните дузпи срещу „Байерн“ Мюнхен през 2012 г., когато прати топката толкова високо над напречната греда, че в интернет дори предположиха, че е кацнала на Луната. Два месеца след това той се реваншира с екипа на Испания, отбелязвайки атрактивна „Паненка“ срещу Португалия на полуфинала на европейското първенство.

Какъв е този емоционален Рамос извън стадиона? Оказва се, че Серхио обича живота на село. Именно за това феновете на „вечния враг“ „Барселона“ често го наричат „селянче“.

В „Реал“ обаче му викат Тарзан заради спомените за дългата му коса и изключителната му физика. Този прякор пръв измисля бившия президент на „белите“ Рамон Калдерон.

Рамос има ферма в родната провинция Андалусия, където често се връща заедно с приятелката си Пилар Рубио и тримата им сина – 4-годишния Серхио-младши, 3-годишния Марко и наскоро родения Алехандро.

Снимка: Getty Images

Хобито на капитана е традиционно испанско – бикоборство. Според приятелите му, той е доста добър в него, но избягва да го практикува заради риска от сериозни контузии.

Това не му пречи по време на награждавания да вади плаща си и да танцува пасо добле с поредната купа.

Снимка: Getty Images

Със сигурност Рамос носи всички необходими за атрактивното му празненство аксесоари и в Киев. Дали ще ги използва? Гледайте пряко по bTV Action от 20:30 ч.