на живо

Обявиха три възможни дати за подновяване на испанското първенство

Клубовете в Ла Лига ще загубят 1 милиард евро, ако шампионатът не завърши

Reuters

Испанското футболно първенство може да бъде подновено най-рано на 28 май, разкри президентът на Ла Лига Хавиер Тебас и добави, че отборите няма да тренират до края на извънредното положение в страната, което за момента приключва на 26 април.

Според Тебас, клубовете ще загубят около 1 милиард евро, ако шампионатът не завърши.

Той разкри, че се обмислят три дати за подновяване на футболния шампионат, като те са дискутирани с УЕФА: "Обмисляме идеята да подновим мачовете на 28 май, 6 юни или 28 юни. Не можем да кажем точната дата. Тя зависи от властите в Испания. Преди това ще имаме време да подновим тренировките.

Тебас добави, че за провеждането на евротурните има два варианта. Първият - да се подновят заедно със съответните първенства като мачовете от шампионатите да са през уикенда, а международните - в средата на седмицата. Другата опция е евротурнирите да започнат през юли и август, ако местните първенства завършат през юни и юли.

Президентът на испанската лига заяви, че е много вероятно първенството да се поднови с мачове на празни стадиони и че съоръжения с намален капацитет също ще бъдат вариант.

Тебас допълни, че е "невъзможно" да се постигне сделка с играчите относно намаленията на заплатите, необходими за намаляване на финансовата кризата, но той очаква по-голямата част от клубовете да се споразумеят с футболистите.

bTV призовава: останете си вкъщи!