на живо

Обявяват Суперлигата до часове, УЕФА готви тежки наказания за замесените грандове

Задават се огромни катаклизми в европейския футбол

Задават се огромни катаклизми в света на футбола. Редица западни медии твърдят, че до няколко часа ще бъде официално обявено сформирането на европейска Суперлига с участието на 12 от най-богатите клубове на Стария континент.

В навечерието на гласуването на промените за новия формат на Шампионската лига, инициаторите на Суперлигата са постигнали принципна договорка. 

Шест отбора от Англия - "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Тотнъм", "Челси", "Арсенал", а също така по три от Испания и Италия - "Реал" Мадрид, "Барселона", "Атлетико" Мадрид, както и "Милан", "Интер" и "Ювентус" са се договорили по основните точки за изграждането на бъдещия турнир, който да засенчи Шампионската лига.

Разговори са били водени и с други големи клубове като "Байерн" Мюнхен, ПСЖ и "Борусия" Дортмунд, но те на този етап не желаят да се обвързват с новия проект. 

Веднага след появяването на новината за обявяването на Суперлигата, от УЕФА и футболните асоциации на Англия, Италия и Испания, пуснаха официално становище и заявиха, че всеки отбор, който се включи в новата надпревара, ще бъде наказан, няма да играе в елита на родния си шампионат, както и на европейски турнири. Освен това на всички футболисти на въпросния тим ще им бъде забранено да представляват националния си отбор на международно равнище.  

"Благодарим на клубовете в другите страни, особено на френските и германските клубове, които отказаха да се подпишат. Призоваваме всички любители на футбола, привърженици и политици, да се присъединят към нас в борбата срещу подобен проект, ако той бъде обявен. Този постоянен личен интерес на малцина продължава твърде дълго. Достатъчно", завършва изявлението на УЕФА.