на живо

Обрат: Лионел Меси напуска "Барселона" (ВИДЕО)

Шокиращата новина бе обявена от клуба

Getty Images

Обрат! Лионел Меси напуска "Барселона". Шокиращата за всички футболни фенове новина бе обявена от каталунския гранд. До днес се смяташе, че е въпрос на време аржентинският гений да продължи договора си с "блаугранас" за още пет сезона.

Въпреки че "Барселона" и звездата на отбора бяха постигнали споразумение относно новия контракт и заплатата на Меси бе намалена наполовина обаче, лимитът на възнаграждeнията е достигнат и Ла Лига не позволява компромис. Така 6-кратният носител на "Златната топка" се разделя с гранда заради тавана на заплатите в испанския шампионат.

"Въпреки че има постигнато споразумение между "Барселона" и Лео Меси и с ясното намерение и двете страни да подпишат нов договор днес, той не може да бъде формализиран поради икономически и структурни пречки (правилата на Ла Лига)."

"Изправен пред тази ситуация, Лионел Меси няма да продължи в "Барселона". И двете страни дълбоко съжаляват, че желанията както на играча, така и на клуба не могат да бъдат изпълнени. "Барса" иска да благодари с цялото си сърце на приноса на играча и му пожелава най-доброто в личния и професионалния живот", пишат от "Барселона".

Преди година Меси изрази желание да напусне единствения клуб, за който е играл на професионално ниво. Тогава от ръководството не му позволиха да се възползва от клаузата, която го освобождава от трансферна такса. Затова аржентинецът остана в "Барса".

Очакванията тогава бяха, че той ще подпише с "Пари Сен Жермен" или "Манчестър Сити".

С "Барселона" той успя да спечели 35 трофея, в това число 4 пъти Шампионска лига и 10 пъти титлата на Испания.