на живо

Обрат прати Джокович на три победи от Календарен шлем

Световният номер 1 се справи с американец

Reuters

Световният номер 1 Новак Джокович е само на три победи от спечелването на мечтания Календарен шлем. 34-годишният сърбин се класира за 1/4-финалите на US Open след победа над младата надежда на домакините Дженсън Бруксби.

Джокович не приличаше на себе си в началото на мача, но бързо се съвзе и направи обрат за 1:6, 6:3, 6:2, 6:2. Двубоят продължи малко под три часа.

Това беше 11-и пореден успех за Джокович срещу американци в Ню Йорк и общо 21-и във всички турнири. Младият Бруксби извлече максимума от подкрепата на публиката в началото и успя да изненада големия фаворит с агресивната си игра, но постепенно Джокович включи в употреба богатия си арсенал от удари и стигна до обрат.

Снимка: Reuters

Сръбската звезда загуби по един сет и в мачовете с Холгер Витус Нодсков Руне и Кей Нишикори, но след тайбрек.

За място на полуфиналите световният №1 ще играе срещу Матео Беретини. Двамата бяха един срещу друг във финала на "Уимбълдън", когато Джокович спечели 20-ата си титла от Шлема.

Сърбинът има реална възможност да постигне Календарен шлем. Той вече триумфира на "Аустрелиън Оупън", "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

До момента с такова постижение могат да се похвалят само двама тенисисти - Доналд Бъдж през 1938 и Род Лейвър през 1962 и 1969 г.