на живо

Обратното броене за "Левски" започва от днес

"Сините" имат 30-дневен срок, в който да обявят несъстоятелност

Съдбата на футболния "Левски" остава основна тема у нас. След като вчера (13 май) мажоритарният пакет акции (86,6%) остана за съхранение на стадион "Георги Аспарухов", но с неизяснен собственик, от днес ръководството на "сините" може да пристъпи към административния акт по обявяване на несъстоятелност.

Администрацията на "Левски" има 30 дни за това, ако не бъде подобрено финансовото състояние на клуба. 

Преди ден изпълнителният директор на "сините" - Павел Колев, заяви, че се отказва от намерението си да подаде оставка, както беше заявил по-рано. 

"Решихме да изчакаме – да не подаваме оставки, докато не стане ясно какво се случва с клуба. Ако го направим, това тотално ще блокира дейността на клуба. Не би било достойно. Продължаваме да си изпълняваме задълженията до момента, в който някой не ни каже, че не сме необходими", заяви Колев.

Снимка: Lap.bg

Самият клуб трябва да задейства тази процедура, тъй като не може да изплаща възнагражденията на своите служители и футболисти. Играчите не са получавали заплатите си от повече от 2 месеца. Няма данни някой от тях да е разтрогнал с клуба, като дори се очаква те да подновят тренировъчна дейност от утре (15 май). 

Финансовата ситуация в "Левски" е лоша от януари 2020 г. Тогава бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на тима - фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков. Срещу него, както и срещу неговия приближен и фактически собственик на клуба - Георги Попов, бяха повдигнати обвинения от страна на българската прокуратура. И двамата в момента са в Дубай. 

Снимка: Ладислав Цветков

Божков заяви, че при такива условия няма как да подпомага клуба, а Попов изпрати у нас мажоритарния пакет акции, джиросани на името на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът отказа да получи акциите, като ценните книжа бяха занесени на стадион "Георги Аспарухов", а статутът им остава неясен.