на живо

Обвиниха египетски национал в тероризъм

Бившият нападател на "Ал Ахли" Мохамед Абутрика получи забрана за напускане на страната

Getty Images

Съдът в Египет включи в списъка на терористите бившия национал на страната Мохамед Абутрика, съобщава "Би Би Си". Според информацията отказалия се през 2013 г. футболист е заподозрян във финансиране на терористичната организация „Мюсюлмански братя“.

През 2012 г. Абитрука подкрепи първия демократично избран президент на Египет Мохамед Морси, който е член на въпросното забранено движение. В последствие той бе снет от длъжност и осъден на 20 години затвор заради убийството на студенти, протестиращи срещу неговото управление. 

Всяко лице, включено в "черния списък" на страната, след които е и Абутрука, получава забрана за напускането ѝ и всичките му активи биват замразени. Адвокатът на футболиста заяви, че решението на съда ще бъде обжалвано. 

Снимка: Getty Images

"Клиентът ми не е бил съден или официално уведомен за обвиненията срещу него. Това противоречи на закона", каза представител на подсъдимия пред медиите.

38-годишният нападател е една от най-големите звезди на египетския "Ал Ахли". Абутрика е определян за един от най-успешните африкански футболисти. Той е отбелязал 167 гола в 356 мача за тима от Кайро. С националната фланелка е изиграл общо 100 мача и е добавил 38 гола на сметката си.