на живо

Официално: Абрамович продава "Челси"

Печалбата от сделката отива за фондация, подпомагаща пострадалите от войната в Украйна

Собственикът на "Челси" Роман Абрамович потвърди, че продава клуба. Руският милиардер публикува ново съобщение, чрез което разкри плана си да дари печалбата от сделката на фондация, подпомагаща пострадалите от войната в Украйна.

Съобщението:

Бих искал да обърна внимание на спекулациите в медиите през последните няколко дни във връзка със собствеността ми в "Челси". Както вече казах, винаги съм вземал решенията в интерес на клуба. Ето защо, в настоящата ситуация, взех решение да продам клуба, тъй като смятам, че това е в най-добър интерес на клуба, феновете, служителите, както и спонсорите и партньорите.

Продажбата на клуба няма да бъде бърза, но следва надлежна процедура. Няма да искам никакви заеми за връщане. Това никога не е било бизнес или пари за мен, а чиста страст към играта и клуба. Освен това, инструктирах моя екип да създаде благотворителна фондация, където ще отиват всички нетни приходи от продажбата. Фондацията ще бъде в полза на всички пострадали от войната в Украйна. Това включва осигуряване на критични средства за неотложни нужди, както и подкрепа за дългосрочната работа по възстановяване.

Моля, имайте предвид, че това бе невероятно трудно решение и ме боли да се разделя с клуба. Въпреки това вярвам, че е за доброто му.

Надявам се, че ще успея да посетя "Стамфорд Бридж" за последен път, за да се сбогувам лично с всички вас. За мен бе привилегия за цял живот да бъда част от "Челси" и се гордея с всички наши съвместни постижения. Футболен клуб "Челси" и неговите привърженици винаги ще бъдат в сърцето ми.

Благодаря Ви,

Роман

Преди дни Роман Абрамович официално се оттегли от английския футболен "Челси" след 19 години като собственик. Под неговата финансова опека "сините" от Лондон станаха шампиони на Англия 5 пъти и спечелиха Шампионската лига през 2012 и 2021 г.

В последните месеци руският олигарх, който се смята за близък до президента на Русия Владимир Путин, получи забрана да пребивава и да живее във Великобритания.