на живо

Официално: „Челси” ще реконструира „Стамфорд Бридж”

„Сините” получиха разрешение от лондонските власти

Гардиън

Лидерът в английската Висша лига „Челси” получи официално разрешение да ремонтира и разшири клубния си стадион. Лондончани отдавна плануват да уголемят капацитета на „Стамфорд Бридж” до 60 хил. места. До вчера „сините” очакваха единствено одобрение от общината в английската столица. Това вече е факт и единствената въпросителна остава къде точно играчите на Антонио Конте ще играят домакинските си срещи, докато текат строителните дейности в техния дом.

„Уембли” остава като най-вероятния нов временен дом за лондончани. Те ще трябва да се изнесат от сегашния си стадион за период от 3 сезона. Ръгби стадионът „Туикъм” също остава опция за хората на Роман Абрамович. Проблемът при него е, че съоръжението се намира извън Лондон. Това ще затрудни придвижването на феновете на „Челси” за домакинските мачове на отбора.

Общината в Хамърсмит и Фулъм взе решение, че „Челси” може да стартира проекта си на стойност около 500 млн. паунда. Ремонтите ще започнат през 2018 г. Очакванията са новият „Стамфорд Бридж” да бъде готов за началото на сезон 2021/22.

Дизайнът на новото лондонско бижу е дело на архитектурната компания „Херцог и Де Меурон”. Швейцарците са една от фирмите, взели участие в изграждането на олимпийския стадион в Пекин – „Гнездото”, както и на „Алианц Арена” в Мюнхен.

Според проекта игрището на стадиона ще бъде под земята. Домакинските и гостуващите фенове ще могат да влизат на „Стамфрод Бридж” през специални тунели. 

В момента отборът от Западен Лондон разполага със седмия по големина стадион във Висшата лига. От години насам ръководството на клуба иска „сините” да се качат в това подреждане. Още повече, че през следващата година „Тотнъм” ще измести 5-кратните шампиони още по-назад.

Снимка: Mirror

Първоначалните планове бяха да бъде построен нов стадион. Проектът за това обаче беше блокиран от бизнес групата, която управлява „Стамфорд Бридж”. Това принуди „сините” да се насочат към реконструкция на сегашния си дом. Капацитетът му ще бъде увеличен с почти 20 хил. места, което ще нареди „Челси” сред отборите с най-големи стадиони в Англия.