на живо

Официално: Цвети Пиронкова е номинирана за "Завръщане на годината"

Следващата седмица ще станат ясни печелившите

Reuters

Цветана Пиронкова получи дългоочакваната си номинация за "Завръщане на годината" от Женската тенис асоциация (WTA). В съобщение на сайта си от организацията разкриват кои тенисистки ще се борят за престижните награди.

Победителките ще бъдат обявени през следващата седмица, а до тогава избрани представители на медиите ще могат да дадат своя глас.

Снимка: Lap.bg

33-годишната Цветана Пиронкова изуми света, след като се завърна на корта по време на Откритото първенство на САЩ и достигна до четвъртфинал. Тя не беше играла на професионално ниво близо 3 години, тъй като си взе почивка, за да може да роди своя син Александър. 

В САЩ пловдивчанката игра за първи път на четвъртфинал, след като отстрани рускинята Людмила Самсонова, испанката Гарбине Мугуруса, хърватката Дона Векич и французойката Ализе Корне. Пътят ѝ към титлата беше прекъснат от бившата номер 1 в света - Серина Уилямс.

Снимка: Instagram

Няколко седмици по-късно Цвети участва и на "Ролан Гарос", където отпадна в третия кръг. Тя планира да играе на Australian Open в началото на 2021 г.

За приза "Завръщане на годината" Пиронкова си съперничи с двукратната шампионка от Големия шлем Виктория Азаренка, която достигна до финала на Откритото първенство на САЩ, както и с Лаура Зигемунд, която спечели титлата в Ню Йорк на двойки, и Патриция-Мария Тиг, която триумфира в Истанбул. 

Най-силна е конкуренцията в категорията "Тенисистка на годината". За отличието се борят настоящата шампионка на Откритото първенство на Австралия - София Кенин, която освен това достигна и до финала на "Ролан Гарос", Наоми Осака (шампионка от Откритото първенство на САЩ), Ига Швьонтек (шампионка от "Ролан Гарос"), Виктория Азаренка, Симона Халеп (3 титли през годината) и Арина Сабаленка (3 титли през годината).

Снимка: Reuters

В категория "Новобранец на годината" ще се конкурират Надя Подороска и Мартина Тревизан, които достигнаха съответно до полуфинал и четвъртфинал на "Ролан Гарос", канадската тийнейджърка Лейла Фернандес и американката Ан Ли.