на живо

Официално: Де Лихт премина в "Ювентус" с трансфер за 75 млн. евро

Той стана третият най-скъп защитник в света

Поредният голям трансфер това лято вече е факт. 19-годишният капитан на "Аякс" Матайс де Лихт подписа 5-годишен договор с италианския шампион "Ювентус". Централният защитник облича "бяло-черната" фланелка срещу сумата от 75 млн. евро.

Де Лихт става третият най-скъп защитник в света след своя сънародник Върджил ван Дайк (от "Саутхемптън" в "Ливърпул" за 84.5 млн. евро) и Лукас Ернандес (от "Атлетико" в "Байерн" Мюнхен за 80 млн. евро).

Според медиите в Италия, той ще бъде вторият най-добре платен играч в тима след Кристиано Роналдо.

Към холандеца имаше сериозен интерес от страна на "Барселона", "Манчестър Юнайтед" и ПСЖ, но в крайна сметка той избра Италия. Вероятно решението му е било продиктувано и от действията на Кристиано Роналдо, който след финала на турнира Лига на нациите през юни лично го поканил да стане част от "Юве".

Бранителят, който е определян като един от най-добрите в света на своя пост, пристигна в Торино във вторник вечер и веднага сподели колко много се радва да бъде част от "бианконерите". Стотици тифози го чакаха пред спортния център на Старата госпожа, когато трябваше да се яви за медицински прегледи.

За три сезона в мъжкия отбор на "Аякс", 19-годишният защитник спечели Ередивизи и Купата на Холандия, и игра на финала в Лига Европа през 2017 г.

Де Лихт отбеляза 8 гола в 77 мача за гранда от Амстердам, към чиято школа се присъединява на 9-годишна възраст. През март 2018 г. Матайс де Лихт стана най-младият капитан в историята на клуба.

През изминалия сезон той помогна на "Аякс" да стигне до полуфиналите в Шампионската лига. Паметен е голът му в реванша с "Ювентус" на четвъртфиналите, който класира холандците напред в Турнира на богатите.

Де Лихт дебютира за националния отбор на Холандия през март 2017 г., въпреки че преди това имаше само два официални мача с екипа на "Аякс".