на живо

Официално: Двама футболисти и четирима фенове на "Локо" са с коронавирус

От общинския кризисен щаб не отчитат като грешка масовото събиране на хора след спечелването на Купата на България

Официално: Двама футболисти и четирима фенове на "Локо" са с коронавирус

Двама футболисти и четирима от привържениците на футболния "Локомотив" Пловдив са дали положителни проби за коронавирус. Това обявиха от Районната здравна инспекция в града.

Заразените фенове са посетили финала от турнира за Купата на България между "Локо" и ЦСКА на националния стадион "Васил Левски" на 1 юли. Сред тях са 15-годишно момиче и трима мъже на възраст от 19 до 39 години. Всички те - фенове и футболисти, са поставени под домашно лечение.

Снимка: Lap.bg

По-рано през деня спортният директор на клуба Георги Иванов - Гонзо, заяви, че трима от играчите - Бирсент Карагерен, Илко Пиргов и Кенан Муслимович, имат симптоми. На всички в клуба са направени тестове в сряда (8 юли) сутринта. Резултатите от тях тепърва ще бъдат оповестени.

На 9 юли "черно-белите" приемат ЦСКА в предпоследен кръг от първенството, а през уикенда трябва да гостуват в София на "Левски".

Новината за заразени в "Локомотив" идва два дни, след като тимът отпразнува с шествие в Пловдив спечелването на Купата на България. 

От общинската администрация в града не отчитат като грешка организирането на събитието, което събра стотици фенове, които празнуваха, без да спазват социална дистанция и да носят предпазни маски. 

Снимка: Lap.bg

"Това е празник на Пловдив. Празнуваха всички привърженици на Локомотив, всички пловдивчани. С нас или без нас – то щеше да се случи. Напротив, с наше участие събитието беше контролирано през цялото време", заяви д-р Калин Калинов - председател на общинския кризисен щаб.

В Пловдив са отчетени и нови случаи на заразени абитуриенти, посетили нощни заведения. Единият клуб вече е затворен, а в другия тестовете на персонала са отрицателни. Заради усложнената ситуация и препълването на инфекциозната клиника, в болница "Свети Каридад" трябва за бъдат разкрити до утре нови 39 места за заразени с коронавирус.

"7 от които са интензивни за тежките случаи, 32 са за леките случаи", заявиха от болницата.

От пловдивската полиция прозоваха кметовете да спрат масовите мероприятия.