на живо

Официално: Финалът на Шампионската лига ще се играе в Порто

Гледайте мача между "Манчестър Сити" и "Челси" пряко по bTV Action от 21:00 ч. на 29 май

Финалът на Шампионската лига за сезон 2020/2021 между "Манчестър Сити" и "Челси" ще се играе на 29 май на "Ещадио до Драгао" в Порто. Новината, която от вчера (12 май) фигурира във всички авторитетни медии, беше потвърдена на официалния сайт на УЕФА.

Така за втора поредна година Португалия ще бъде арена на един от най-важните мачове в световния футбол.

Допълнително ще бъде уточнено колко зрители ще присъстват на трибуните. Цифрата ще бъде обявена след разговори между УЕФА и Португалската футболна централа. Ясно е, че феновете на "Сити" и "Челси" ще могат да си купят билети чрез клубовете. За всеки от отборите са отделени по 6000 пропуска. Те трябва да са в продажба възможно най-скоро, дори още днес. От 24 май пък трябва да бъдат пуснати билети за свободна продажба.

Снимка: Reuters

Първоначално мачът трябваше да се играе в Истанбул, на стадион "Ататюрк", но в Турция от средата на април 2021 г. са в сила строги противоепидемични мерки. Британското правителство пък постави страната в "червения списък", което забранява посещенията, освен при неотложин обстоятелства (футболна среща не е сред тях, уточниха властите). Всеки пристигнал на Острова пък трябваше да бъде сложен под карантина. 

Снимка: Reuters

Предвид, че на финала ще играят два английски отбора, от УЕФА проведоха разговори с правителството за преместване на мача в Лондон. Властите обаче не се съгласиха да осигурят "зелени коридори" (престой без карантина) на 2000 гости и служители на УЕФА.

"Мисля, че всички се надяваме никога повече да не ни връхлита година като предишната. Феновете страдаха и чакаха повече от 6 месеца, за да зърнат любимците си, а финалът в Шампионската лига е върхът във футбола. Да лишим привържениците от възможността да гледат на живо. Щастлив съм, че постигнахме този компромис", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Така за втора поредна година финалът се мести в Португалия, след като миналия сезон ръководителите на европейския футбол промениха извънредно формата заради пандемията и решителните мачове се изиграха на Пиринейския полуостров.

Португалия е в "зеления списък" на Обединеното кралство, което означава, че нито един фен от Острова не трябва да бъде под карантина при завръщането си у дома след финала.

"Ещадио до Драгао" за първи път ще приеме финал на Шампионската лига. На съоръжението през 2019 г. Португалия стана шампион в първото издание на Лигата на нациите, побеждавайки Нидерландия с 1:0. Капацитетът на стадиона е малко над 50 000 седящи места.

"Обърнахме се отново към нашите приятели от Португалия и им благодарим, че бързо се съгласиха да организират мача, въпреки краткото време. Местната федерация и правителството работиха неуморно, за да намерят начин да се справят с предизвикателствата, които една такава организация предлага. Пред всяка трудност те са показвали изобретателност и това домакинство се дължи изцяло на тяхната добра работа и упоритост", хвали страната-домакин Чеферин.

И през сезон 2019/2020 финалът на Шампионската лига трябваше да се играе в Истанбул, но в крайна сметка отборите бяха затворени в "балон" и решителният мач, в който "Байерн" Мюнхен победи ПСЖ се състоя в Лисабон.

Финалът на 29 май ще бъде излъчен на живо по bTV Action от 21:00 ч.