на живо

Официално: зимен Мондиал през 2022 г.

Джани Инфантино обяви окончателното решение на ФИФА

Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, обяви официално датите на следващото световно първенство. Шампионатът на планетата за пръв път ще се провежда през зимата - в периода 21 ноември - 18 декември.

На пресконференцията по случай закриването на световното първенство в Русия Инфантино потвърди, че на Мондиала в Катар ще участват 48 държави, вместо сегашните 32. Първоначалното решение на ФИФА беше това да влезе в сила от 2026 г., но домакините на шампионата през 2022 г. изразиха увереност, че ще успеят да се справят с организацията на още 16 тима. Сред вариантите е и някоя от съседните страни да домакинства на някои от срещите от груповата фаза.

Босът на ФИФА изрази и удовлетворение от Мондиала в Русия, който определи като "най-успешния". Силно дискутираната система VAR пък получи одобрението на Инфантино, който е на мнение, че въпреки страховете, които е имал, тя работи добре.

"Това е прогрес, откъдето и да го погледнеш. Много по-добре от преди. VAR не променя футбола, но го прави по-честен и прозрачен. А също така помага на съдиите да взимат правилните решения. Повече няма да видите голове от засада.", добави швейцарецът.