на живо

Официално: Няма друг като Меси в "Барселона"!

Аржентинецът подобри рекорда за най-много мачове с фланелката на каталунците

Reuters

Че Лионел Меси не е поредният футболист, преминал през "Барселона", е ясно от години. Аржентинецът е емблема на цяла епоха в клуба! Той седи на първо място в различни класации, свързани с каталунците, а от вчера (21 март) официално може да с похвали, че е играл в най-много официални мачове за "Барса".

Срещата с "Реал Сосиедад" от последния кръг на Примера дивисион беше под номер 768 за Меси с фланелката на единствения клуб, за който е играл на професионално ниво. По този начин аржентинецът изпревари бившия си съотборник Шави, който игра за клуба в периода 1998-2015 г.

Меси трупа мачове с екипа на каталунците от 16 октомври 2004 г. Тогава, само на 17 години, 3 месеца и 22 дни, той се появи в игра срещу "Еспаньол", заменяйки Деко. 

И от тогава успехите го преследват, а той хич не се опитва да избяга от тях!

Статистиката сочи, че Меси е играл в 511 мача в Примера дивисион, 79 в турнира за Купата на краля, 153 в европейските клубни надпревари и 25 в други съревнования (като мачовете за Суперкупите на Испания и Европа).

Меси със сигурност ще затвърди първото си място, но само със срещи в първенството и във финала за Купата на краля, тъй като "Барса" отпадна от Шампионската лига на осминафинал.

Снимка: Reuters

Дали обаче аржентинецът ще продължи да трупа мачове за каталунците? Отговорът на този въпрос предстои да разберем. Преди началото на сезона Меси заяви, че иска да напусне "Барса", но от ръководството приложиха редица административни хватки и го задържаха за още една кампания. Феновете тръпнат да разберат дали той ще подпише нов договор или ще търси щастието другаде след края на сезон 2020/2021. 

Иначе Меси не само е футболистът с най-много мачове за "Барса". Той оглавява класацията за голмайстори с 663 попадения (две от тях във вратата на "Реал Сосиедад" вчера). Това го прави играчът с най-много голове за един клуб в историята на футбола!

Снимка: Reuters

Отделно Меси държи първите места в подреждането за най-много много попадения 26 в Ел Класико - дербитата с "Реал" Мадрид, а през 2012 г. влезе в Книгата за рекорди Гинес с 91 гола в календарна година.