на живо

Официално: Солскяер в "Манчестър Юнайтед" за три години

Норвежецът си заслужи мястото на постоянен мениджър

Getty Images

Вече е официално. Оле Гунар Солскяер ще бъде мениджър на "Манчестър Юнайтед" в следващите три години, съобщиха от клуба на официалния си сайт.

Норвежецът, който бе назначен за временен наставник на тима след уволнението на Жозе Моуриньо през декември, накара футболистите отново да повярват в себе си и да се върнат на победния път.

Той ще получава около 7 млн. паунда на година - по-малко половината от заплатата на предшественика му Моуриньо, която според "Дейли Мейл" е била 18 млн. паунда. Освен това британският таблоид твърди, че "Юнайтед" ще направи жест с шестцифрена сума към бившия клуб на Солскяер - "Молде".

Снимка: Getty Images

Оле Гунар Солскяер прекара 11 сезона на "Олд Трафорд", а сред най-впечатляващи му постижения е победният гол във финала на Шампионската лига през 1999-а.

"Винаги съм мечтал за тази работа и съм изключително развълнуван, че ще имам шанса да водя клуба в дългосрочен план", каза Солскяер.

"От първия ден, в който пристигнах, се почувствах като у дома си. За мен беше чест да играя за "Манчестър Юнайтед" и да започна мениджърската си кариера тук. Последните няколко месеца бяха фантастично преживяване", добави той.

 
 
 
View this post on Instagram

Ole’s at the wheel! We can confirm that Ole Gunnar Solskjaer has been appointed as manager.

A post shared by Manchester United (@manchesterunited) on

Солскяер пое "червените дяволи", когато отборът се намираше на шесто място във Висшата лига, на 11 точки от топ 4. Оттогава "Юнайтед" загуби само веднъж в 13 мача в първенството (от "Арсенал" с 0:2) и вече е на две точки зад "артилеристите", които заемат последната позиция, даващо право на участие в Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

Солскяер е първият мениджър на "Манчестър Юнайтед", който печели дебютните си шест мача в шампионата. Така той подобри рекорда на сър Мат Бъзби.

"Юнайтед" се класира за 1/4-финалите в Шампионската лига за първи път от 2014-а и то по впечатляващ начин. Навакса пасив от 0:2 от първия мач срещу ПСЖ и благодарение на дузпа в добавеното време в Париж елиминира френския шампион.

За място на полуфиналите в най-авторитетния клубен турнир "червените дяволи" ще спорят с "Барселона".