на живо

Официално: Публиката на спортни събития - само със "зелен сертификат"

Мерките на Министерство на здравеопазването влизат в сила от 21 октомври

Lap.bg

Спортните фенове ще могат да влизат в стадионите и залите със "зелен сертификат". Решението е на Министерство на здравеопазването и беше оповестено днес (19 октомври) от министър Стойчо Кацаров.

"Със зелен сертификат на открито може да се присъства", заяви той. 

Снимка: Lap.bg

Заповедта влиза в сила от 00:00 ч. на 21 октомври, което означава, че ЦСКА и "Лудогорец" ще могат да посрещнат съперниците си в европейските клубни турнири пред публика. "Червените" приемат "Зоря" Луганск в Лигата на конференциите, а "Лудогорец" ще играе с "Брага" в Лига Европа. 

Снимка: Lap.bg

Феновете ще могат да посещават и спортни събития на закрито, ако предоставят такъв документ. По същия начин ще се влиза във фитнеси, спортни клубове и басейни. Остава изискването присъстващите да спазват социална дистанция и да носят предпазни маски.

"Зелен сертификат" могат да си извадят хора, завършили цикъл на ваксинация, преболедували коронавирус или с отрицателен антигенен и PCR тест. До момента мерките против разпространението на заразата зависеха от броя на заразени по области. От 12 октомври в София беше въведена забрана за посещения на спортни събития на открито и закрито.

Снимка: Lap.bg

Засега няма яснота колко е срокът на действие на мерките. Най-краткият е две седмици, като стремежът е да се намали броят на новозаразените в цялата страна.