на живо

Официално: УЕФА премахна правилото за гол на чужд терен

Промяната влиза в сила от началото на сезон 2021/2022

БГНЕС

Европейската футболна централа (УЕФА) официално премахна правилото за гол на чужд терен. В позиция на своя сайт от организацията съобщават, че то няма да се използва от началото на квалификациите на сезон 2021/2022 на всички турнири, организирани от УЕФА.

Правилото за гол на чужд терен се прилагаше при елиминационни мачове от 56 години насам. Според него, при равенство в елиминациите, напред продължаваше отборът, вкарал повече попадения като гост. От УЕФА обаче отчитат, че вече домакинското предимство не толкова ключов фактор. Според статистиката, през 70-те години домакините са вкарвали 61% от головете. Днес този процент е 47.

Снимка: Reuters

"Правилото за повече голове на чужд терен ще бъде премахнато от всички турнири на УЕФА в началото на сезон 2021/22. Когато два отбора завършат при равен общ резултат, ще се играят две продължения по 15 минути и при нужда ще се изпълняват дузпи", уточняват от централата.

Снимка: Getty Images

Един от последните значими сблъсъци, в които беше приложено правилото, е между "Байерн" Мюнхен и "Пари Сен Жермен". Двата тима се срещнаха на четвъртфинал в Шампионската лига. Общият резултат след реванша беше 3:3, но парижани продължиха напред, тъй като бяха вкарали 3 гола в Мюнхен, а съперниците им - 1 в Париж.