на живо

Официално: VAR в Шампионската лига от сезон 2019/2020

Системата ще започне да се използва от август 2019 г.

Getty Images

Системата, която помага на футболните съдии по време на мача - VAR, ще бъде използвана в Шампионската лига за първи път през следващия сезон - 2019/2020. Това обявиха от Европейската футболна централа (УЕФА).

Днес в Нион, където се намира централата на органа, заседава Изпълнителният комитет, а на срещата бяха взети редица решения, сред които и въвеждането на Системата за видеоповторения. 

Президентът на УЕФА Александър Чеферин наскоро намекна, че подобна революция ще се случи и в най-престижния международен турнир, а вече решението е официално. 

"Сигурни сме, че до въвеждането на VAR през август 2019 г. ще успеем да изградим стабилна система и да обучим хората, които ще работят с нея, за да я използваме успешно", заяви Чеферин.

Първото голямо първенство, в което системата се използва, бе Мондиала в Русия през 2018 г. Тогава видеоповторенията бяха оценени противоречиво. 

Дебютът на технологията за видеопрегледи в евротурнирите ще бъде в Суперкупата на Европа през 2019 г. Системата ще бъде използвана още на Евро 2020, в Лигата на нациите от 2021 г. и в Лига Европа от сезон 2020/2021.