на живо

Огромна вълна прати португалски сърфист в болница (ВИДЕО)

Състоянието на Алекс Ботельо е стабилно

Отстрани сърфът може да изглежда като приятно забавление, но рисковете дебнат отвсякъде! Особено когато си решен да покоряваш огромните вълни, които се образуват до плажа на португалския град Назаре. 

Местният любимец Алекс Ботельо беше откаран по спешност в болница, след като една от огромните бели вълни на Атлантическия океан почти го изхвърли на брега по време на състезанието "Nazare tow surfing challenge". 

Ботельо се бореше за победа в океана, когато една от вълните го блъсна със страшна сила. На помощ веднага му се притече партньорът му Уго Вау, който го качи на джета. Само че двамата не успяха да се изплъзнат на следващата вълна и бяха изхвърлени от малката моторна машина във въздуха.

За да ги спасяват във водата скочиха и другите сърфисти от брега. Ботельо беше в безсъзнание, когато те достигнаха до него. Той веднага беше транспортиран в болница, където лекарите стабилизираха състоянието му.

"В момента той е в стабилно състояние и в съзнание. Ще остане в болница за наблюдение. Изказваме благодарност на спасителите и на медицинския екип за бързата реакция. Пожелаваме бързо и пълно възстановяване на Алекс", съобщават от Световната сърф лига.

Хиляди сърфисти се стичат всяка година в Назаре, където вълните достигат впечатляващите 30 метра. Организаторите на състезанието смениха формата през 2020 г., като позволяват участниците в него да бъдат вкарвани във водата от джет.