на живо

Окончателно: ЦСКА и Локомотив останаха без лиценз

Двата клуба може да започнат новия сезон в "А" окръжна футболна група

БГНЕС

Апелативната комисия потвърди решенията на лицензионната комисия на БФС за неиздаване на лиценз на ЦСКА, Локомотив (София) и Марек за участие в "А Група".Родната централа вече е информирала УЕФА за решението си.

Именно изпълкомът на БФС има последната дума в процеса по лицензиране, след като разгледа целия списък с рещения на двете комисии. Следващото заседание на ИК е насрочено за средата на месеца, след европейската квалификация на националния отбор срещу Малта.

Изпълкомът може да върне лицензите за преразглеждане, но ако ЦСКА бъде регистриран под ново дружество, и тази надежда за "червените" ще отпадне, тъй като В член 12, точка 2 от наредбата за лицензиране се посочва, че кандидатът за лиценз трябва да е бил член на БФС минимум три години преди началото на сезона, за който иска лиценз.

При така създалата се ситуация, всички футболисти на отборите без лиценз вече са свободни агенти и могат да напуснат клубовете без да е нужно да разтрогват договорите си. Причината - клубовете на практика вече не са с професионален статут, а с аматьорски, т.е. не могат да имат трудови взаимоотношения с футболисти.

Все още има минимални шансове през следващия сезон двата родни гранда да запазят елитния си статут, като от ръководството на Локомотив имат намерение да се обърнат с молба за получаване на лиценз директно към УЕФА. Все още липсва реакция от ръководните фактори в ЦСКА.

Очаква се и официална позиция от НАП, тъй като най-голямата част от задълженията на клубовете е именно към агенцията. Дори и от там да проявят разбиране и да разсрочат дълговете, все пак ще трябва да бъдат платени дължимите заплати на футболисти и други служители, както и да бъдат изчистени финансовите ранзогласия с бивши треньори и играчи.

Внесената от Хасково жалба пък не бе разгледана в Апелативната комисия, тъй като не е подадена в срок.

Така, за сезон 2015/2016 България ще бъде представена в Шампионската лига от Лудогорец, а в турнира Лига Европа от носителя на Купата на България Черно море, Берое и Литекс.