на живо

Окончателно: Том Брейди се отказва

7-кратният шампион обяви своето решение

Reuters

Един от най-великите играчи в историята на американския футбол - Том Брейди, обяви, че се отказва.

44-годишният куотърбек потвърди новината, която преди няколко дни беше оповестена от ESPN.

Снимка: Reuters

Брейди посвети 22 години на любимия си спорт. Срещу името му са записани редица рекорди: за най-много подавания (7263), опити за пасове (11 317), ярдове (84 520), тъчдаун пасове (624), мачове като титуляр (316), победи на куотърбек (243), номинации за мача на звездите (15) и общо мачове в "Супербоул" (11).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tom Brady (@tombrady)

"Напускам игрището и го оставям на следващата генерация от отдадени атлети. Моята кариера беше невероятно пътешествие, което стигна много далеч от представите ми. Беше изпълнена с върхове и спадове. Когато си отдаден всеки ден, изобщо не мислиш за края.

Сега стоя тук и се замислям за всички велики играчи и треньори, с които имах привилегията да работя или срещу които да се изправя. Състезанието беше яростно и емоционално, точно както го харесваме. Приятелствата и отношенията са още по-страстни. Ще помня дълго тези моменти и често ще се връщам назад. Чувствам се като най-големия късметлия на света", написа Брейди в изявлението си в "Инстаграм".

Той започва кариерата си в НФЛ през 2000 г., като е избран под номер 199 в драфта. 20 години прекарва в "Ню Инглънд Пейтриътс" - от 2000 до 2019 г. През 2020-а подписва с "Тампа Бей Бъканиърс" и още в първия си сезон извежда тима до трофея "Винс Ломбарди".

Снимка: Reuters

Има общо 7 шампионски титли, което го прави най-успешния играч в историята на Лигата. 5 пъти е ставал най-полезен играч на "Супербоул", и е единственият, печелил "Супербоул" в три различни десетилетия. Има и три награди за най-полезен играч в НФЛ.

Самият той има повече участия в "Супербоул" от който и да е отбор в НФЛ.