на живо

Олимпийска мечта… под карантина и с полицейски надзор (ВИДЕО)

Шампионката на скок дължина Милена Миткова тренира с пънчета на село

Село Бузяковци се намира на 50 километра от София. Населението наброява не повече от 10 жители в напреднала възраст. За спортен живот и дума не може да става. Но колкото и странно да звучи, това място е важна спирка по пътя към олимпийската мечта на едно момиче.

Най-добрата ни състезателка в скока на дължина - Милена Миткова, преследва първото си участие на най-големия спортен форум с тренировки в пълна социална изолация в селото.

Снимка: bTV

Тя живее и тренира в Испания, но заради ситуацията с коронавируса се завърна в България и сега е под задължителната 14-дневна карантина.

„Дойдох тук, защото, ако се бях прибрала в София, цялото ми семейство автоматично влиза под карантина с мен. В Бузяковци няма хора по принцип - от пет къщи около нас само в една живее една възрастна жена - баба Цана, но ще я видя чак след две седмици“, споделя Милена.

Вече няколко дни атлетката не е комуникирала с други хора и очаква полицията да провери дали спазва карантина. Води подготовката си най-вече с подръчни средства в градината на старата семейна къща.

„Тренирам по стълбите, както и в двора с тежести. Използвам всичко, което има в градината. На пънчетата от дърветата правят подскоци, намерих си и добри стойки за щангата. Най-вече обаче залагам на упражнения без тежести - със собствено тегло, правя подскоци по тревата.“

Снимка: bTV

За Милена е немислимо да преустанови тренировки. През тази зима тя записа личен рекорд и попадна в топ 10 на европейската ранглиста. Постижение, които ѝ дава надежди да дебютира на олимпийските игри в Токио и да се представи добре на шампионата на Европа в Париж.

„Такава е ситуацията. Опитвам се да се приспособявам към условията. Подготовката ми се нарушава точно толкова, колкото на всеки друг спортист по време на извънредното положение, обявено не само в България, но и в много други държави.“

Снимка: bTV

И така - далеч от стадионите и модерните средства за подготовка, Милена и хиляди спортисти по света продължават по пътя към своята си олимпийска мечта.

bTV призовава: останете си вкъщи!