на живо

Олимпийски игри в края на 2020 г. заради коронавируса?

Част от тестовите събития в Япония бяха отменени

Reuters

Олимпийските игри в Токио може да бъдат отложени за по-късен етап през 2020 г. Това заяви японският министър Сейко Хашимото, който отговаря за организацията на най-важното спортно събитие.

Решението не е окончателно, но такава възможност ще се дискутира на заседание на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет в Лозана. Причината за него е разпространението на коронавируса в Япония. В момента заразените в Страната на изгряващото слънце са 980. 

Заради страх от по-масова зараза бяха отменени част от насрочените тестови събития, които целят да проверят дали всички изградени съоръжения са годни, за да приемат състезанията. 

Снимка: Reuters

"Правим всичко възможно, за да проведем Игрите, както е по програма", заяви Хашимото.

Олимпийските игри трябва да се проведат от 24 юли до 9 август в Токио. В организирането им, изграждането на нови съоръжения и реконструирането на вече съществуващи, са вложени над 12,5 млрд. долара. Според вицепрезидента на МОК Дик Паунд решение за отмяна или преместване в календара не трябва да се взима преди май, за да може да се проследи как се развива ситуацията с коронавируса.

Той вече се отрази на редица спортни събития. В Италия (европейската страна с най-много заразени) бяха отменени част от футболните дербита. Обмисля се отлагане или отмяна на европейското първенство по футбол. В НБА пък забраниха на баскетболистите да разписват автографи за феновете.