на живо

Олимпийските амбиции: Алберт Попов се цели в медал, Радо Янков - в топ класиране

Зимните игри в Пекин стартират на 4 февруари

Олимпийските амбиции: Алберт Попов се цели в медал, Радо Янков - в топ класиране

Най-добрият български скиор Алберт Попов вярва, че е способен да спечели медал в слалома на зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат между 4 и 20 февруари 2022 г.

"Всичко е възможно. Смятам, че съм показал предни класирания и не съм толкова далеч от най-предните. Въпросът е да нацелим абсолютно всичко и точно в този ден да се нагласят нещата. Вярвам в себе си, повече може би от всички останали.", заяви Попов пред bTV.

Снимка: Lap.bg

Друга от големите ни надежди - сноубордистът Радослав Янков, не скри щастието си, че отново е на пистата след операцията на кръста, на която се подложи през май.

"Ще се стремя да съм в топ 16, защото влезеш ли във финалите, нещата са по различен начин и с едно добро каране без грешки можеш да се добереш до първите три места.", коментира той.

Снимка: Lap.bg

От Българската федерация по ски се надяват на 10 квоти за Игрите.

"В момента имаме шест потвърдени квоти - три в алпийските ски и по една в сноуборда, ски скока и ски бягането. Имаме възможност за още четири - две в алпийските ски и две в ски бягането. Квотите ще се определят според ранглистата на (световната федерация) ФИС на 20 януари. Разчитаме нашите спортисти да покажат най-доброто в следващите почти два месеца. Осигурихме оптимални условия за подготовка през лятото, според възможностите на федерацията.", заяви заместник-председателят на БФСки Георги Бобев.

Снимка: Lap.bg

Ръководството на БФСки обаче се оплака от крайно недостатъчните средства, отделяни от държавата за подготовка на родните олимпийци.

"Бюджетите не са променяни в последните десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането беше намалено с около 40%. Искам да благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари, които да ни помогнат за подготовката през ноември и декември.", каза Бобев.