на живо

"Олимпик" Лион със зрелищен успех над "Монако" в откриващия мач от Лига 1 (ВИДЕО)

"Хлапетата" спечелиха убедително като гост в дербито от първия кръг

"Олимпик" Лион със зрелищен успех над "Монако" в откриващия мач от Лига 1 (ВИДЕО)

Първият мач от новия сезон във френското първенство - Лига 1, предложи емоции и драма, но не покри очакванията за оспорвано дерби. "Олимпик" Лион стартира кампанията гръмко, печелейки с 3:0 като гост на един от основните си съперници "Монако".

"Хлапетата", които завършиха на трето място през миналия сезон, поведоха още в началните минути и впоследствие поддържаха сравнително високо ниво в действията си на терена, загатвайки за израстване в този аспект в сравнение с последните няколко сезона. Домакините, които едва оцеляха в шампионата през миналата кампания, играха с човек по-малко от 30-ата минута и в нито един момент не изглеждаха способни да превъзмогнат неприятната ситуация, за да потърсят позитивна развръзка до края на срещата.

Снимка: Getty Images

Първият гол за сезон 2019/20 във френския шампионат бе дело на Муса Дембеле. Централният нападател на "Олимпик" Лион откри сметката си, след като още в 5-ата минута засече центриране на Бертран Траоре от корнер. Дембеле се измъкна от опитния Камил Глик, възползвайки се и от увисване на новия страж на "червено-белите" - Бенжамен Льоконт, който бе привлечен от "Монпелие" за 13 млн. евро. За трети път в последните четири сезона първият гол в Лига 1 пада във вратата на "Монако".

Най-спорната ситуация в двубоя се случи в края на първия половин час игра на стадион "Луи II". В преследване на високо подаване Сеск Фабрегас препъна Лео Дюбоа и първоначално получи жълт картон. Главният съдия Руди Буке обаче получи сигнал от своите помощници и чрез системата ВАР взе решение да вдигне директен червен картон на испанския ветеран. Причината - Фабрегас закачи Дюбоа в областта на прасеца и ахилеса на левия крак със своите бутони, и макар да го направи без умисъл, рискуваше здравето на своя опонент.

Снимка: Getty Images

И само шест минути по-късно "монегаските" понесоха трети мощен удар. Мемфис Депай стреля от над 20 метра, а Льоконт отново бе крайно нестабилен. Топката бе в неговия обсег, но той не съумя да се пригоди към траекторията ѝ във въздуха и я пропусна покрай себе си по комичен начин.

През втората част домакините опитаха да вдигнат темпото и имаха малко по-добър период от няколко минути, в който Антони Лопеш отрази удар на Желсон Мартинш. Крайното 3:0 бе оформено чрез още един хубав гол с шут от голяма дистанция - Люка Тусар се разписа в 80-ата минута, а новото попълнение Тиаго Мендес записа втора асистенция за вечерта в актива си. Официален дебют за "хлапетата" в княжеството направиха също Йоахим Андерсен и Юсуф Коне, които бяха титуляри, както и Жеан Лукас, който се появи като резерва.

Снимка: Getty Images

В състава на "Монако" Леонардо Жардим взе дръзко решение да заложи на двама 18-годишни дебютанти в стартовите 11. Южноафриканският нападател Лайл Фостър започна на върха на атаката, но бе заменен още на почивката, докато юношата на "Челси" Джонатан Панзо остана на терена до края на срещата. Звездата на "червено-белите" Радамел Фалкао изгледа мача от трибуните, поради наказание, и на фона на постоянните спекулации, че ще напусне клуба още през това лято, след липса на споразумение за нов договор с ръководството. Наказания за първия кръг изтърпяха също Александър Головин и Кейта Балде.

"Олимпик" Лион спечели при визита на "монегаските" за първи път от декември 2016 г., когато също отбеляза три гола във вратата на съперника. Успехът е първи и в треньорската кариера на Силвиньо, който пое тима след раздялата с Бруно Женезио. В ложите местата си бяха заели също собственикът на "хлапетата" Жан-Мишел Ола, както и новият спортен директор - клубната легенда Жуниньо Пернамбукано.

Снимка: Getty Images

След като отбеляза гол в 16-и пореден официален мач, съставът на "Лион" очаква първото си домакинство за новия сезон, приемайки "Анже" във втория кръг. А "хлапетата" продължават да са без поражение в първия кръг на шампионата от 2003 г. насам, като в последните си 16 откриващи двубоя вече имат 13 успеха.

Не пропускайте всички най-интересни двубои от сезон 2019/20 на френската Лига 1 в ефира на RING, както и на VOYO.BG.

Тагове:

франция лига 1