на живо

Олтари, икони, спомени - какво крият футболистите в съблекалните

Надникнете зад завесите на голямата сцена

Погледите на целия футболен свят са вперени в Русия. И докато световното първенство вече набира скорост, то съблекалните на отборите остават неприкосновени и... свещени.

Мачовете се предават на живо във всички краища на планетата. Камерите на стадионите никога не са били толкова много. Феновете следват любимците си навсякъде, а единственото място, в което звездите могат да се скрият от любопитните погледи, е съблекалнята.

Тя е място за подготовка, за търсене на вдъхновение, за справяне със загубата и за празнуване на победата.

По природа футболистите са суеверни. Те имат специални ритуали и талисмани, които са неизменна част от тяхната игра. Световното първенство е най-голямата сцена, затова играчите използват именно съблекалните -последните си убежища преди да излязат на терена, за да постигнат душевен мир.

Германският нападател Томас Мюлер, например, играе с кори в чест на бившия си съотборник в националния отбор Лукас Подолски.

В съблекалнята на стадион "Спартак" аржентинците бяха сложили олтар с религиозни артефакти, които да им дадат сили преди мача с Исландия. Срещата обаче завърши само 1:1.

Отборът на Перу също е силно религиозен. Преди мача срещу Дания, играчите опитваха да почерпят сили от икони. Но дори Исус Христос не им помогна да победят скандинавците.

А някои футболисти предпочитат семейните ценности.

Луис Суарес държи в съблекалнята снимка в рамка на семейство си. Има и послание: "Винаги сме с теб, обичаме те!".

Капитанът на Бразилия - Марсело, дебютантите с Панама - Харолд Къмингс и Анибал Годой пък са заложи на предпазни кори, от които греят лични, семейни спомени.