на живо

Опаковка от сандвич развали завръщането на Алонсо във Формула 1

Испанецът се оттегли преждевременно от Гран при на Бахрейн

Reuters

Завръщането на Фернандо Алонсо във Формула 1 бе помрачено от сандвич. Испанецът, който се бореше за място в топ 10 в Бахрейн, не довърши състезанието от първия кръг за сезона заради проблем със спирачната система.

Днес стана ясна причината - опаковка от сандвич е заседнала около задните спирачки, които са прегряли.

Двукратният световен шампион бе близо до спечелването на точки при завръщането си след 2-годишна пауза.

Снимка: Reuters

"След първия стоп имахме малък проблем и трябваше да намалим мощността на болида. След втория стоп, опаковка от сандвич влезе в задните охлаждащите въздухозаборници на спирачките на колата на Фернандо. Това доведе до покачване на температурата и нанесе няколко повреди по спирачната система, затова спряхме болида от съображения за сигурност. Фернандо нямаше късмет в своето първо състезание, като се има предвид колко силно изглеждаше неговото темпо", заяви изпълнителният директор на "Алпин" Марчин Будковски.

Снимка: Reuters

Въпреки че не завърши надпреварата в Бахрейн, Алонсо е доволен: "Беше страхотно да се завърна във Формула 1. Стартът беше забавен, спечелихме няколко места и имах страхотни битки със старите си колеги. Въпреки това беше разочароващо да не видя карирания флаг. Имахме проблем, защото нещо попадна в охлаждащите въздухозаборници на задните ми спирачки и те прегряха. Като погледна състезанието, бих казал, че средата на колоната отново е много сгъстена. Ще е много интересен и оспорван сезон за гледане", коментира испанецът.

Стартът в Бахрейн бе спечелен от седемкратния световен шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес"). Британецът записа спорна победа след оспорвана битка с Макс Верстапен ("Ред Бул").

Снимка: Reuters

Дуелът между двамата бе решен от рейс контрола. Четири обиколки преди края на надпреварата Верстапен изпревари Хамилтън на завой 4, но малко по-късно съперникът му успя да си върне лидерската позиция. Накрая стана ясно, че Верстапен е получил нареждане от рейс контрола да пропусне Хамилтън, тъй като е излязъл с четирите гуми от пистата при задминаването на четвъртия завой.

Любопитното е, че по време на състезанието Хамилтън на няколко пъти получи предупреждение, че ще бъде наказан с 5 секунди именно за същото провинение.