на живо

Оправдаха треньор за домашно насилие срещу джудистка. "Сбиване между влюбени", заяви той

Марго Пино показа ужасяващи снимки след сблъсъка с Ален Шмит

Getty Images

Оправдаването на треньора по джудо Ален Шмит предизвика вълна от недоволство във Франция. Специалистът трябваше да бъде съден заради домашно насилие над своята възпитаничка и половинка в живота Марго Пино, но случаят така и не стигна до съда заради липса на доказателства. 

Грозният инцидент е от уикенда. Пино, която е олимпийска шампионка за смесени отбори от Игрите в Токио и бронзова медалистка от световното през 2019 г., заяви, че Шмит се е опитал да я удуши. Тя дори показа снимки след сблъсъка, от които ясно се виждат синини по лицето ѝ.

"Бях обиждана, удряна, главата ми беше блъскана в земята няколко пъти, а накрая бях и душена", пише тя.

В допълнителни публикации джудистката разказва, че е успяла да избяга и да се скрие при съседите си. След побоя носът ѝ е счупен. 

"А накрая съдът реши да го освободи. Колко струват моите рани и кръвта по пода на апартамента ми? Какво липсваше? Може би моята смърт?", пише още Пино.

Снимка: Getty Images

Тя е убедена, че се е спасила само заради наученото по време на тренировките по джудо. "Помислете обаче за онези жени, които не могат да направят същото", пише още тя.

Шмит очаквано отрича всички обвинения, а инцидента нарича "сбиване между влюбени". 

Снимка: Getty Images

По време на изслушването си той заяви, че всички обвинения са "100% фалшиви". Той дори заяви, че Пино е стартирала първа, като му е приложила хватки от дуждото. "Никога през живота си не съм удрял жена! Това са пълни глупости!", заяви той. 

Основната теза на защитниците му, която и от съда явно приемат, е че Шмит е достатъчно силен и опитен и, ако е искал да нарани фатално Пино, е щял да го направи.

Снимка: Getty Images

Треньорът беше на път да подпише договор и да стане наставник на израелския национален по джудо, но от местната федерация побързаха да уточнят, че са спрели всички преговори с него. Самият Шмит заяви, че ще направи всичко възможно да изчисти името си.