на живо

Орязаха заплатите на Меси и компания

"Барселона" е първият испански клуб, който намалява възнагражденията заради коронавируса

Reuters

"Барселона" ще намали заплатите на своите звезди заради разпространението на коронавируса. От клуба публикуваха официално съобщение, свързано с една от най-коментираните теми в последната седмица - орязването на възнагражденията на футболистите, което предизвика разнобой в редиците на каталунците.

Тъй като заради пандемията футболният сезон най-вероятно няма да бъде подновен и през април, а по този начин "Барселона" няма да може да изпълни бюджета си, директорите на клуба взеха решение, че заплатите на абсолютно всички служители ще бъдат намалени. В това число влизат и всички спортисти, включително футболистите и баскетболистите.

Позициятa на "Барса" гласи, че този ход е логичен, защото на практика работата на всички е намалена и възпрепятствана, а редуцирането на парите се прави "пропорционално с работното време". 

Ръководството подчертава, че следва абсолютно всички трудови регулации и прави всичко в името на доброто бъдеще и стабилността на клуба, като крайната цел е връщане към нормален режим възможно най-скоро.

"Барселона" е първият испански клуб, който редуцира възнагражденията. Президентът на местната футболна федерация Луис Рубиалес вече обяви, че около 500 млн. евро ще бъдат отпуснати на клубовете, изпитващи финансови затруднения.

През сезон 2018/19 разходите на "блаугранас" са възлизали на 973 млн. евро, а от тях 671 млн. евро са били за заплати на състезателите от всички спортни направления на клуба.

bTV призовава: останете си вкъщи!