на живо

"Осасуна" разчита най-много на местни играчи, а "Удинезе" - най-малко

Любопитна статистика изведе 19-ия в Примера Дивисион на първо място

Центърът за спортни изследвания (CIES) представи подреждане на отборите, които разчитат най-много на местни състезатели.  

Испанският „Осасуна” е лидер в класацията. Според изследването 19-ият в класирането на Примера Дивисион е отборът, който разчита най-много на местни състезатели, от топ 5 първенствата на Европа.

97% от сумираното игрово време на всички играчи на „Осасуна” от началото на сезона досега, принадлежи на испански футболисти.

На другия полюс пък е италианският „Удинезе”, където интернационалната картина в отбора сочи, че само 1% от всички събрани изиграни минути са на италиански футболисти.

Снимка: Getty Images
В топ 10 на най-малко разчитащите на местни футболисти са грандове като „Челси” (16%), „Манчестър Сити” (17%) и „Арсенал” (23%). В испанските колоси „Барселона” и „Реал” Мадрид процентът е по-висок – по 41 и в двата тима.

По-малко от 50% от сумираните игрови минути принадлежат на местни футболисти в общо 51 отбора от 98-те изследвани. Във Висшата лига това съотношение е 16 от 20.

„Евертън” е единственият английски отбор в моментния топ 3 в класирането, в който над 50% от общото игрово време принадлежи на англичани (52%).

Данните за топ 5 първенства в Европа:

Снимка: www.football-observatory.com