на живо

"Ощипете ме, за да съм сигурна, че не сънувам": Сбъдването на една 60-годишна мечта

Бейзболна фенка развълнува спортния свят

Когато 10-годишната Гуен Голдман пише писмо до "Ню Йорк Янкис" през 1961 г. за мечтата си да бъде батър, отговорът на генералния мениджър на бейзболния тим Рой Хами е, че "няма да се чувства на място на терена".

60 години по-късно Голдман го опровергава.

По-рано през сезона дъщерята на Голдман - Аби Маклафлин, се свързва с "янките" относно писмото на Хами, което Гуен е окачила на стената на своята дневна.

Настоящият генерален мениджър Брайън Кашман е повече от заинтригуван. Пише ново писмо до Голдман с мечтано предложение - да бъде почетен батър в двубоя срещу "Лос Анджелис Ейнджълс".

"Въпреки че кореспонденцията е отпреди 60 години (6 години преди да се родя), искам да изпълня първоначалната Ви молба и да направя всичко по силите си, за да сбъдна детската Ви мечта", пише Кашман, а по-късно чете писмото на глас по време на "Зуум" разговор с Голдман.

Мъжете категорично доминират в бейзболната лига (МЛБ), но пък през годините постепенно жените извоюват правото си да бъдат сред най-добрите в спорта.

През 2009 г. Джъстин Сигал става първата жена треньор по бейзбол на професионално ниво. Миналата година Алиса Накен се превърна в първата треньорка на пълен работен ден в Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) и първата, която е треньор на терена по време на мач от Лигата.

Междувременно Ким Енджи бе назначена за генерален мениджър на "Маями Марлинс", с което стана първата жена на толкова висок ръководен пост в бейзбола отвъд Океана.

"В "Янкис" сме шампиони в това да разбиваме половите бариери в нашата индустрия. Това е наше изконно вярване, че жената принадлежи там, където и мъжът. Включително и на терена.", пише още в писмото на Кашман.

В понеделник вечер Гуен Голдман излезе на терена, облечена в екип на "Ню Йорк Янкис". Преди това прекара време в съблекалнята в компанията на любимите си играчи.

Появата й бе част от инициатива на "янките", при която на всеки мач под светлините на прожекторите застава различна личност, семейство или организация", които "заслужават уважението и подкрепата на спорта".

"Невероятно е! След 60 години мечтата ми се сбъдна. Ощипете ме, за да съм сигурна, че не сънувам", каза развълнуваната фенка пред журналистите.