на живо

Оставки и оттегляния: Суперлигата се разпадa

Крах за проекта, който разбуни духовете във футбола

Планът за европейска Суперлига се провали само два дни, след като беше оповестен и предизвика гнева на футболните фенове по света. Тази вечер от проекта се отказаха отборите от "Голямата шестица" на английската Висша лига. Очаква се съвсем скоро оттеглянето си да обявят и останалите клубове-учредители.

"Манчестър Сити" първи обяви официално, че напуска Суперлигата: "Футболен клуб "Манчестър Сити" може да потвърди, че официално е започнал процедура по оттегляне от групата, разработваща планове за европейска Суперлига", написаха "гражданите".

Новината дойде часове, след като на пресконференцията си преди шампионатния двубой с "Астън Вила" мениджърът на "Сити" Пеп Гуардиола разкритикува плана за създаване на турнир от затворен тип. Испанският специалист заяви, че според него спортът е спорт, когато има връзка между положените усилия и постиженията, а загубите никога не са без значение. Гуардиола се обяви против това успехът да е гарантиран за няколко избрани клуба.

"Удовлетворен съм да приема с добре дошли обратно "Манчестър Сити" в европейското футболно семейство. "Сити" e истинска придобивка за играта и съм радостен да работя с клуба за по-добро бъдеще. Проявиха интелект и се вслушаха в многото призиви, най-вече от страна на феновете, изтъкващи предимствата на сегашната система за целия европейски футбол - от триумфа в Шампионската лига до първата тренировка на млад футболист в голям клуб. Както казах на конгреса на УЕФА, за да се признае една грешка, трябва мъжество, но аз никога не съм се съмнявал, че те (ръководството на "Манчестър Сити" - б.р.) ще проявят здрав разум и ще вземат това решение.", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Оттеглянето на "Манчестър Сити" предизвика "ефект на доминото" във Висшата лига - "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм" и "Арсенал" използваха социалните мрежи, за да уведомят, че се отказват от участие в Суперлигата. От "Арсенал" дори признаха, че клубът е допуснал грешка и се извиниха на феновете за нея.

Според медиите на Острова, и от "Челси" са изразили готовност да се оттеглят от проекта. Провалът на Суперлигата доведе и до оставката на изпълнителния директор на "Манчестър Юнайтед", който ще напусне поста си в края на годината.

В Испания очакват "Барселона" и "Атлетико" Мадрид също да скъсат връзки със Суперлигата, а италианските медии обявиха, че президентът на шампиона "Ювентус" Андреа Аниели е на път да се оттегли от поста си. Последният е в основата на проекта заедно със силния човек в "Реал" Мадрид - Флорентино Перес.