на живо

От №3 за №3: Съветите на Мануела към Григор (ВИДЕО)

Чака го тежка година, но нека сега се нарадва на хубавите моменти

Reuters

4 февруари 1985 г. Една българка изскача под №3 в женския тенис. Пред Мануела Малеева са единствено легендите Мартина Навратилова и Крис Евърт.

20 ноември 2017 г. Един българин нахлува в голямата тройка на мъжкия тенис. Изостава само зад великаните Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Едва ли има по-подходящ събеседник от Мануела, когато анализираме невероятния пробив на Григор Димитров.

„Голямата промяна, която виждам отвън, е по-голямата му отдаденост по време на мачовете. Успява да запази концентрация и воля да спечели всяка една точка”, категорична е най-голямата от сестрите Малееви.

„Нещата за в тениса се промениха страшно много за 6 месеца. Контузените състезатели – Джокович, Мъри, Вавринка – направиха голяма пауза. А в това време младите използваха да излязат най-отпред на сцената. Ще бъде много интересно как ще се наместят нещата в началото на следващата година”.

Според Мануела е пресилено да смятаме, че непосредствената цел пред Григор е първото място в ранглистата. „Според повечето хора именно това е логичната цел. За мен е важно да остане здрав, без контузии, да запази тази борбеност и да защитава добрите си резултати от изминалата година”.

Най-важният й съвет към Димитров е да се радва на хубавите моменти. „Това е едно от нещата, за които съжалявам - не успях да усетя какво съм направила, докато играех. Турнирите се навръзваха един след друг и не усетих как станах трета – не го празнувахме... С годините си дадох сметка какво съм постигнала”.

Разбира се, от №3 до №3 е изминала цяла една епоха. „Нещата по мое време бяха съвсем различни. Днес имаме интернет, а тогава дори не излъчваха мачовете по телевизията. Нямаше турнири в България и никога не успях да усетя чувството да изляза пред родна публика. А ето че снощи залата в Лондон беше пълна с българи. Сега покрай Григор хората отново заговориха за нас - искам да благодаря за тази топлина и това отношение, което усещам през годините”.