на живо

От чадъра на Макларън до елека на Саутгейт - кошмарът Хърватия (ВИДЕО)

Англичаните имат неприятни спомени от "ватрените"

Англия се изправя срещу Хърватия във втория полуфинал на Мондиал 2018. Победителят ще се сблъска с Франция в спора за титлата. На Острова може и да мечтаят за завръщане на ценния трофей у дома, но първо трябва да преминат през балканския си кошмар.

"Трите лъва" и "ватрените" са изиграли 5 официални мача, като два са завършвали с хърватски успех, при това във важни двубои.

Дъжд, отчаян треньор с шарен чадър и вратарски грешки. Такива спомени изплуват в съзнанието на английските фенове при споменаването на Хърватия.

На 11 октомври 2006 г. "трите лъва" преживяват голям срам в европейска кваликация. В Загреб домакините поставят началото на края за Стийв Макларън като селекционер на Англия. Последният експериментира с трима в центъра на защитата. Оказва се лоша идея, а вратарят Пол Робинсън е поставен под напрежение. В резултат Едуардо го прехвърля с глава.

Става и по-тежко - стражът не преценява добре една върната от Гари Невил топка, не съумява да я изчисти и тя влиза в мрежата зад него... Всичко това докато героят на Саша Барън Коен - Борат (от едноименния филм) се смее от рекламните пана.

На 21 ноември 2007 г. кошмарът се завръща. Англия на Стийв Макларън се нуждае само от точка, за да се класира на Евро 2008, въпреки квалификационната кампания, изпълнена със странни решения. Неопитният Скот Карсън сменя Робинсън, Бекъм пък дори не е повикан.

Още в 8-ата минута, под проливния дъжд на митичния "Уембли", Нико Кранчар дава аванс на хърватите... след грешка на Карсън. В 14-ата минута Ивица Олич удвоява преднината на "ватрените". Англия се връща в мача с гол от дузпа на Франк Лампард, последван от попадение и на Питър Крауч. Младен Петрич обаче смълчава феновете.

От чадъра на отчаяния Макларън до елекът на щастливия Саутгейт - на Англия - Хърватия винаги е интересно. 

Тагове:

световно 2018