на живо

От Кройф до Френки де Йонг: Феноменът "Аякс"

Грандът от Амстердам преживя една от най-паметните си европейски вечери

Getty Images

Йохан Кройф, Руди Крол, Ари Хаан, Джони Реп са в основата на трите европейски купи, спечелени от "Аякс" през 70-те години на миналия век. Марко ван Бастен и Франк Рийкард блестяха пред 80-те, преди да освободят място за Патрик Клуйверт, Едгар Давидс и Кларънс Зеедорф пред 90-те.

Снимка: Facebook

Всички те са тръгнали от световноизвестната академия на "Аякс" - една институция за създаване на профилирани футболисти и преследваща перфектната техника.

Годините минават, а грандът от Амстердам продължава да дава на света част от най-обещаващите таланти.

Френки де Йонг, Матаяс де Лихт, Дони ван де Бек, Каспер Долберг, Хаким Зийех, Джъстин Клуйверт са само една част от последнaта силна генерация на "Аякс".

Снимка: Getty Images

През 2018 г. 19-годишният Клуйверт премина в "Рома" срещу 17.25 млн. евро, а 21-годишният Де Йонг ще се присъедини към "Барселона" по-късно тази година с трансфер на стойност 85 млн. евро. Каталунският гранд гледа на Френки Де Йонг като на следващия Йохан Кройф, а прилики в стиловете им на игра не липсват.

Снимка: Getty Images

През лятото няколко големи европейски гранда пък ще се борят за подписа на 19-годишния Де Лихт.

Преди време бившият футболист и треньор на "Аякс" Дани Блинд споделя пред "Си Ен Ен", че на клуба му е трудно да запази играчите си, тъй като те постоянно получават примамливи оферти от големите клубове.

"Винаги има риск да бъдат продадени две, три или четири години след попадането си в първия отбор", казва Блинд, чиито син Дейли също е продукт на школaта на тима и се завърна в Амстердам през миналото лято след 4-годишен престой на "Олд Трафорд".

Снимка: Facebook

"Трудно е, защото постоянно ни се налага да градим нов отбор", добавя той.

Дани Блинд е капитан на тима на "Аякс", който се класира за два поредни финала в Шампионската лига през 90-те - спечеления през 1995 г. и загубения от "Ювентус" през 1996 г. Онзи отбор запазва ядрото си няколко сезона, но напоследък много малка част от вундеркиндите се задържат дълго на "Йохан Кройф Арена".

Настоящият главен изпълнителен директор на "Аякс" Едвин ван дер Сар смята, че променящата се реалност принуждава клуба да се адаптира.

Снимка: Getty Images

Моделът на работа в академията на "Аякс" е прост. На децата се предлага елитно футболно обучение от най-добрите специалисти и гарантиран билет за първия отбор за най-талантливите сред тях. Тези, които се отличат, биват продавани на правилния клуб в точния момент и освобождават място за следващите.

Снимка: Facebook

"Ние нямаме легендите, ние ги създаваме", казва бившият вратар Ван дер Сар, който разкрива, че очаква всяка година да губи по 2-3 играчи.

Основната задача на всички, излизащи от школата, е да се раздадат докрай в името на клуба, докато носят неговите цветове: "Спечелете трофей, накарайте феновете да се гордеят и разбира се, ние знаем, че следващата стъпка ще бъде да отидете в голям клуб", добавя легендата на "Манчестър Юнайтед".

Снощи в Мадрид момчетата на Ерик тен Хаг направиха точно това. Оставиха сърцата си на "Сантяго Бернабеу", детронираха шампиона "Реал" и не само че накараха феновете на тима да преживеят една незабравима вечер, но и си спечелиха още много верни последователи.

Според бившия мениджър на "Аякс" Дейвид Енд, едно от най-големите предизвикателства е да се поддържа нивото на уникалната академия на "червено-белите".

Самият Енд е продукт на школата на тима, въпреки че няма минути за мъжкия отбор. Той вярва, че добрите треньори, културата на клуба и градът са ключови фактори за успеха на академията.

Снимка: Facebook

През 2015 г. "Аякс" основава "Училище за бъдещето" в сграда на тренировъчната база на клуба. Целта на програмата е специализирано образование за младите футболисти, което да им даде нужната квалификация и да им помогне в случай, че не стигнат до мъжкия футбол.