на живо

От "Левски" почетоха паметта на Гунди и Котков

46 години от трагичната дата 30 юни 1971 г.

Lap.bg

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов и спортният директор на клуба Даниел Боримиров почетоха паметта на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков. Ръководителите на "сините" поднесоха цветя от името на тима в деня, в който се навършват 46 години от гибелта на легендите в катастрофа в близост до прохода "Витиня". На Централните гробища днес беше отслужена панахида.

Снимка: Lap.bg

На нея не присъства старши треньорът Николай Митов, както и никой от играчите на тима, тъй като те имат възстановителна тренировка след вчерашния двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа срещу "Сутиеска", спечелен с 3:1.

"От това, което съм слушал, защото не съм бил очевидец на магията, която Гунди и Котков са предавали на нашите фенове, те са били първо големи футболисти и след това големи личности. Затова те никога няма да бъдат забравени и ще бъдат носени в сърцата не само на левскарската общност, но и на всички българи", бяха думите на спортният директор Даниел Боримиров.

Снимка: Lap.bg

Георги Аспарухов - Гунди е роден в София на 4 май 1943 година. Юноша е на Левски, а през 1960 започва да играе за мъжкия тим на едва 17 години. За един сезон централният нападател преминава в Ботев Пловдив, но след това отново се завръща на „Герена".

С любимата си синя фланелка Гунди печели три шампионски титли. Записва 247 участия в "А" група и бележи общо 150 гола. През 1965 година Гунди става футболист и спортист номер едно на страната. В същата година той заема осмо място в класацията за Златната топка. Аспарухов е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г.

Никола Котков е роден на 9 декември 1938 година в София. Той е юноша на "Локомотив" София и е една от емблемите на този тим. Котков е част от "железничарите" цели 12 години между 1956 и 1968, като с отбора става шампион на България.

През 1964 г. е избран за футболист номер едно на страната. Котков има 26 мача и 12 гола за представителния отбор на България

От мачовете в националния отбор, а и не само, халфът става приятел с Георги Аспарухов. Котков няколко пъти публично споделя колко се възхищава на Аспарухов и как има съкровеното желание да играе в един клубен отбор с него.