на живо

От Специалния, през Смирения, до Кашерния (ВИДЕО)

Николета Маданска разказва най-интересните истории от спортния свят в студиото на "Тази неделя"

От Специалния, през Смирения, до Кашерния (ВИДЕО)

Новият мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо вече не е Специалния. Не е и Смирения. Новото му прозвище в Северен Лондон е "The Kosher One". Кашерният. Кашер е еврейска дума, която се използва за "подходящ", "правилен", "точен"... С нея се обозначават храните и напитките, отговарящи на еврейските религиозни правила. Посланието е ясно - запалянковците на "шпорите" се надяват, че през следващите месеци Моуриньо ще докаже, че е правилният избор за отбора им. Знамена и фланелки с този надпис и с лика на португалеца бяха сред най-популярните артикули преди мача с "Олимпиакос" в Шампионската лига – първия домакински за Моуриньо, начело на "Тотнъм".

Снимка: Reuters

В Европа има няколко футболни клуба, които са исторически свързани с еврейската диаспора - "Тотнъм", "Аякс", "Рома", "Славия" Прага, "Краковия", "Видзев". Последните трима собственици на "Тотнъм" са евреи, а публиката на "шпорите" се асоциира с еврейската култура чрез определени символи и песни на агитката.

Иначе, Жозе си е Жозе - с него никога не е скучно. Португалецът определи за играч на мача срещу "Олимпиакос" момчето, което подава топките.

Бурни аплодисменти пък заслужава 19-годишният защитник на "Манчестър Юнайтед" Макс Тейлър, който получи първата си повиквателна за мъжкия отбор за мача срещу "Астана" в Лига Европа. Точно година след като започна химиотерапия заради рак на тестисите.

Макс се присъедини към "червените дяволи" през 2014 г., но през юни миналата година светът му се преобръща, когато чува ужасяващата диагноза, само пет месеца след като подписва първия си професионален договор. Ракът се разпростира до коремната област. Има разсейки и в белите дробове. Започва интензивна химиотерапия, следва и операция.

Докато Макс се възстановява, "Манчестър Юнайтед" смени мениджъра си. Тейлър казва, че е получил подкрепа от и Жозе Моуриньо, и от Оле Гунар Солскяер.

Снимка: Reuters

"Чистачите и готвачите в клубната база ме питаха как съм. Това е частта от "Манчестър Юнайтед", която хората не виждат. Ние сме едно голямо семейство", споделя младият бранител в интервю пред Би Би Си. След лечението младокът се завърна на тренировъчното игрище през септември. Месец по-късно вече беше на терена и игра за отбора до 23 години, а в четвъртък за първи път бе в групата на първия отбор.

Италианският "Рома" доказва, че футболът е много повече от спорт. Много повече и от най-великата игра. В последните години клубът от Рим си спечели името на най-иновативния, що се отнася до използването на социалните мрежи. В частност – представянето на нови играчи.

Снимка: Reuters

От лятото на 2019 г. "Рома" предприе интересна кампания - при всяко представяне на нов футболист в социалните мрежи се публикуват и снимки на издирвани деца, с идеята те да достигнат до колкото се може повече хора. Под снимките на децата се изписват имената, годините, къде за последно са били видени, както и телефонния номер, на който всеки с полезна информация за случая може да се обади. Клубът работи със социалните власти в САЩ и Италия, както и с властите във Великобритания. Досега кампанията на "Рома" помогна за намирането на 5 деца.