на живо

От титла в Англия до ръба на уволнение: Антонио Конте

Италианският специалист видя много в света на Висшата лига

Getty Images

Втората тежка загуба на шампиона "Челси" увеличи спекулациите за уволнение на треньора Конте. Според повечето специалисти на Острова поражението с 1:4 от "Уотфорд" е достатъчно, за да се покаже вратата на италианеца. Преди приблизително 9 месеца нещата на "Стамфорд Бридж" бяха коренно различни: отборът бе на върха в Англия и изглеждаше, че треньорът ще остане да води "Челси" до самия край на договора си - 30 юни 2019 г.

Снимка: Getty Images

Ето обаче как се стигна до толкова големите промени, които предвещават края на престоя не 48-годишния специалист:

12 май 

"Челси" стана новият шампион на Англия след победа над "Уест Бромич" с 1:0. Антонио Конте донесе трофея още в първия си сезон. Вместо обаче да празнува, италианецът намекна, че ще настъпят промени в отбора:

"Със сигурност сме в преходен период. Ще загубим доста топ играчи, които са написали историята на клуба".

Снимка: Getty Images

27 май

Тимът от Лондон не съумя да направи дубъл. "Сините" загубиха с 1:2 от "Арсенал" във финала за Купата на футболната асоциация.

Диего Коста вкара в срещата своя последен гол с екипа на "Челси", като Конте съобщи, че е време за оценка на сезона.

"Всеки играч даде 120 процента от себе си. Нямаме контузени играчи. В следващия сезон трябва да внимаваме с новите попълнения. Ще се опитаме да направим комбинация от количествено много и качествени играчи.", каза Антонио.

28 май

Коста не желаеше да напусне "Стамфорд Бридж" в посока Китай, като съобщи, че би желал единствено да отиде в "Атлетико" Мадрид.

"Нямам намерение да напускам. Много съм щастлив тук, имам все още 2 години в договора си, но ако отборът ми иска да ме продаде - има само един клуб, за който бих играл.", сподели испанският национал.

8 юни

Снимка: Getty Images

Диего обяви, че е получил съобщение от треньора на "Челси", което гласи, че няма да бъде в плановете му за следващия сезон. Това действие започва да пали фитила на Абрамович, който се замисля дали да остави Конте още 2 години.

6 юли

Антонио е бесен, защото Ромелу Лукаку се присъедини към "Манчестър Юнайтед".

21 юли

Коста не бе част от предсезонната подготовка в Азия, а Конте заяви, че решението да не е част от разширения състав е взето още през януари. 

"Не обичам да говоря за играчи, които не са тук", коментира италианецът. "Единственото нещо, което мога да ви кажа, е, че ситуацията е напълно ясно с футболиста, с агента, за него и за агента му. За мен всичко е напълно ясно.", добави Конте.

31 юли

Неманя Матич премина "Манчестър Юнайтед", а треньорът на "Челси" не бе никак доволен, че дава един от играчите си на конкурент.

"Матич знае много добре какво знам за него. Този играч ми бе много важен. Той е ценен футболист, топ състезател. Трябва просто да приемеш лудите трансфери на пазара, но понякога е нужно да приемеш такива тежки решения.", коментира Конте.

9 август

Още в началото на сезона специалистът съобщи, че шансовете на тима за титла са минимални, тъй като не е направено достатъчно в трансферния прозорец:

"Със сигурност "Сити", "Юнайтед" и "Арсенал" станаха по-боеспособни, затова за нас предизвикателството ще е огромно. Прозорецът още не е свършил и ние ще се постараем да станем по-силни".

12-ти август

"Челси" губи от "Бърнли" с 2:3 на "Стамфорд Бридж" в първия кръг на новия сезон. Конте коментира, че ще са му нужни 4 години, за да изгради нов отбор. 

"Четири години? Да, може би. За да пристигне играч, да стане незаменима част от отбора и да се превърне в основен конкурент за Шампионска лига е нужно време.", добави специалистът.

31 октомври

"Рома" надигра "Челси" с 3:0 в мач от "Шампионска лига", а Давид Луис критикува тактиката на Антонио.

5 ноември

Бразилският защитник не бе сред 11-те  при загубата от "Манчестър Юнайтед" с 0:1 на "Стамфорд Бридж".

Конте сподели: "Трябва да работи много, за да не бъде отново на пейката. Относно бъдещето му? Не знам. Андреас Кристенсен е настоящето и бъдещето на клуба."

17 ноември

Треньорът на "Челси" призна, че за отбора ще е голяма загуба напускането на техническия директор Майкъл Еменало. 

24 януари

Снимка: Getty Images

"Арсенал" отстрани "Челси" в полуфинален мач от Купата на лигата, а наставникът на "сините" призна, че не е взел решенията за трансферите в последния прозорец. 

"Относно трансферите през лятото искам да кажа, че клубът избираше всеки играч. Може да съм имал някакво влияние за някое от новите попълнения, но крайните решения не са мои", коментира италианецът.

3 февруари

Дни след тежката загуба с 0:3 от "Борнемут", Конте заявява, че направените трансфери са твърде много:

"Вече сме в позиция да се борим за участие в "Шампионска лига"".

"Трябва да бъдем реалисти. Редно е да приемем ситуацията и да се опитаме да се справим с нея. Ако ми се даде още една възможност в бъдеще, то бих взел двама или трима футболисти - със сигурност не осем!"

4 февруари

Треньорът на "Челси" поиска от тима подкрепа, тъй като се тиражира възможността за смяна с Луис Енрике:

"Трябва да съм честен. Когато има такъв тип спекулации още от първата среща с "Бърнли", бих искал да видя застъпване от страна на борда.", добави Конте.

5 февруари

"Уотфорд" срази "сините" с 4:1, а Конте призна, че е възможно да бъде уволнен:

"Не се притеснявам за работата си. Работя всеки ден и давам 120% от себе си. Ако това е ОК - радвам се. Утре е нов ден. Няма никакъв проблем - моята съвест е чиста."