на живо

От УЕФА отказали на Михайлов разточителни харчове за игрища и автобус

Данните са от доклад на Европейската футболна централна преди Михайлов да стане президент на БФС

Lap.bg

От Европейската футболна централа УЕФА са отказали на настоящия президент Борислав Михайлов да финансират две негови идеи по програмата "Феърплей" - построяване на 30 игрища за 900 000 швейцарски франка и закупуване на автобус. 

Това става ясно от документи, публикувани от сайта за разследваща журналистика Bird.bg. Той притежава вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния консорциум OCCRP.

Снимка: Lap.bg

В случая става въпрос за документи от 2005 г., когато начело на БФС все още е Иван Славков, а Михайлов е негов заместник. Той обаче е отговорен за финансиране по програмата "Хеттрик" и човекът, който посреща у нас наблюдателя на УЕФА Андреас Кун.

В това време УЕФА инициира построяването на 40 игрища за футбол за 1 млн. швейцарски франка. Вместо това Михайлов предлага у нас да се построят 30 игрища за 900 000 швейцарски франка. В Турция и Румъния плановете на Европейската централа са осъществени. 

Според документите Михайлов е предложил игрищата да са построени от неизвестна на УЕФА фирма, но е получил отказ. В крайна сметка проектът е осъществен от компания, одобрена от Централата, а документите по него са следени внимателно.

Снимка: Lap.bg

Подобна е и ситуацията с автобуса. Михайлов предлага да се закупи за националния тим определен модел, но от УЕФА не одобряват такъв харч, тъй като е твърде разточителен - 500 000 швейцарски франка.

В доклада на Кун се казва още, че тогавашния президент Иван Славков предпочита "царски приеми и изпращания", а Михайлов е определен като "бивш професионален футболист с много авторитарно държание към управлението, но без капацитет да изслушва".

Снимка: Ладислав Цветков

Вчера (10 октомври) от Bird.bg публикуваха питане от УЕФА от 2013 г. относно строежа на футболната база в "Бояна". Оказва се, че е имало забавяне в изпълнението на проекта за строеж на базата в "Бояна", която беше открита през ноември 2016 г.