на живо

От внук на "синя" легенда до убиец на "сини" мечти

Всяка стотинка от 37-те хиляди лева се отплати на родителите на Георги Йомов във финала за Купата

Lap.bg

Тодор Барзов! Нисичък полузащитник със "синя" фланелка, който върши чудеса по терена. Има 200 мача за "Левски" и 29 гола. Едно от най-важните му попадения е в дербито с ЦСКА през 1979 г., когато отбелязва гол от воле и прави "сините" шампиони. Барзов е истинско вдъхновение за публиката на "Левски", за хилядите привърженици, които го обожават и до ден днешен го наричат "легенда".

Снимка: levski.bg

39 години по-късно! Финалът за Купата на България. Малко по-високичко момче се доближава до топката, за да бие решителната дузпа, която ще определи победителя в турнира... и успява! Той е Георги Йомов - внук на Барзов. Той обаче няма да си извоюва статута на "легенда" на стадион "Георги Аспарухов". Него ще виждат "сините" привърженици в кошмарите си и ще го наричан "убиеца на мечти".

Разликата между 20-годишния Георги и неговия дядо не е само в 8-те сантиметра ръст. Разликата е в цвета на фланелките. Йомов носи екипа на "Славия", а за това семейството му вади от собствения си джоб солидната сума от 37 000 лв. 

Снимка: Lap.bg

Георги започва да тренира в школата на "Левски", за да последва именития си дядо, който е ставал 2 пъти шампион на България и носител на Купата на страната със "сините". Само на 6 години е, когато облича футболната фланелка и започва да показва талант на игрището.

Малчуганът обаче крие, че има кръвна връзка с легендата, тъй като не иска... "да го мислят за връзкар". Когато  става ясно, че Барзов има внук, тръгнал по неговите стъпки, Георги започва да получава все по-малко време на терена.

Снимка: Lap.bg

През това време той вече е попаднал в полезрението на друг столичен гранд със силна школа - "Славия". Договорът му с "Левски" обаче е жесток. Неустойката при прекратяването е в размер на 37 000 лв. "Белите" нямат политика да плащат такива големи суми, било то за много талантливи деца. За това семейството на Георги взима решение да свие семейния бюджет и да извади от него сумата, която да даде за да може детето все пак да прави това, което обича - да играе футбол.

Така Йомов започва занимания в школата на "Славия". В началото на 2016 г. прави дебют за мъжкия тим на "белите" срещу "Черно море", а в последно време е неизменна част от титулярния състав. 

Снимка: Lap.bg

Вчера Георги сбъдна своята мечта, тази на семейството си и на легендарния си дядо. Той бе безпогрешен от бялата точка, въпреки огромното напрежение и крехката си възраст, а минути след това прегръщаше Купата - онази, която отново е във витрината на "Славия" след 22 години пауза. Разликите между Барзов и младия Йомов са няколко - едни 37 000 лв., фланелката, която не е "синя", а "бяла" и отношението на мнозинството по трибуните на националния стадион вчера.

За феновете на "Левски" Георги никога няма да бъде легенда! Той ще бъде техният кошмар!