на живо

Отаменди донесе победа на "Сити" в 175-ото дерби на Манчестър

"Гражданите" спряха силната домакинска серия на "червените дяволи" и вече водят с 11 точки на върха във Висшата лига

"Манчестър Сити" спечели 175-ото градско дерби на Манчестър. "Гражданите" се наложиха с 2:1 над "Юнайтед" като гост и поведоха с 11 точки на върха във Висшата лига. "Небесносините" имат 46 точки от 15 победи (14 поредни) и 1 равенство срещу 35 за "червените дяволи".

По този начин беше сложен край и на серията без домакинско поражение за "Юнайтед", а момчетата на Хосеп Гуардиола дадоха сериозна заявка, че рано-рано ще решат битката за титлата този сезон.

Защитникът Николас Отаменди се оказа важният футболист за победителите, след като за първото попадение спечели топката, а след това и сам вкара втория гол. Младокът Маркъс Рашфорд изравни в последната минута на първото полувреме. И трите попадения дойдоха след грешки, а качеството на играта не беше според очакванията.

Началото на мача беше за лидерите, които в първите 15 минути имаха две възможности за гол, пропуснати от Рахим Стърлинг и Габриел Жезус. В 21-ата минута Жезус искаше дузпа, но телевизионните повторения показаха, че по-скоро е симулирал. Фернандиньо подаде чудесно на Стърлинг след 30 минути игра, но ударът му беше спасен от Маркос Рохо.

Снимка: Getty Images

Две минути преди края на първото полувреме "Сити" поведе в резултата чрез Давид Силва. Грешка на Ромелу Лукаку след центриране на Де Бройне от корнер поднесе топката на Отаменди, който опита да стреля, но я добута до Силва и той откри резултата. Само две минути по-късно Маркъс Рашфорд изравни, който наказа грешка на Фабиан Делф.

Лидерите отново излязоха напред след статично положение, като този път вече Отаменди се оказа голмайстор. Центриране на Давид Силва попадна в Лукаку, който опита да изчисти, но ритна топката в гърба на свой съотборник. При рикошета тя попадна в Отаменди, който от 2 метра нямаше как да сбърка и наказа Де Хеа. 

В последните 20 минути "Юнайтед" потърси поне равенството и взе изцяло контрола на събитията на терена. В 78-ата минута Андер Ерера искаше дузпа заради настъпване от Николас Отаменди. 

Пет минути преди края на мача вратарят на гостите Едерсон спаси победата с цената на здравето си, подлагайки лицето си. Антони Марсиал проби по лявото крило и центрира перфектно. Първо Лукаку, а след него и Хуан Мата не успяха да преодолеят вратаря, въпреки че им противодействаше само един защитник на "небесносините".

В третата минута на добавеното време Бернардо Силва беше изведен сам срещу вратаря Де Хеа от Де Бройне, но бразилецът се затвори сам в малък ъгъл и пропусна да реализира трети гол.