на живо

Отборът, който промени футбола завинаги

Дрийм тиймът на „Барселона” срещу Камата и приятели - пряко по bTV Action и на btvnovinite.bg

11 трофея за осем години. Ерата на Йохан Кройф и тоталния футбол. Христо Стоичков и „Барселона” с Купата на европейските шампиони.

Всичко това сега е просто част от историята, но имаше времена, в които привържениците на 24-кратните шампиони на Испания не очакваха гръмки победи или каквито и да било успехи – нито у дома, нито по терените на Европа.

Титлите и трофеите попадаха в ръцете на други. Предимно в тези на големия мадридски съперник „Реал”.

Европейската купа бе мираж. Нещо като еднорог – говорило се за нея, мечтаело се за нея, виждали са се нейни снимки с други отбори. Но никога не е била увивана в шалче с каталунските цветове на „Барса”.

До 20 май 1992 година – деня, който блаугранас побеждава „Сампдория” с 1:0 на „Уембли” и вдига най-желания трофей.

Това е денят, в който прозвището Дрийм тийм на „Барселона” става нарицателно за покоряването на футболния връх и промяната на играта.

По онова време за „Сампдория” играят Джанлука Виали и Роберто Манчини. Но пък каталунците имат Михаел Лаудруп, Пеп Гуардиола, Роналд Куман и… Христо Стоичков.

След нулеви деветдесет минути на великолепния „Уембли” в Лондон следват продължения. В 111-ата минута Куман изпълнява брилянтен пряк свободен удар и бележи за 1:0. Гол с цената на КЕШ. Трофеят най-после заминава за Каталуния.  

 

В периода 1988-1996 г. отборът на „Барселона” се превръща в абсолютен хегемон в Испания с четири последователни шампионски титли. За първи път от доста време излиза победител в конкуренцията на „Реал” и „Атлетико” и заема полагащото му се място на футболната карта на Европа.

Тимът на Кройф печели всичко – КЕШ, Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа, Купата и Суперкупата на Испания. И полага основите на отбора такъв, какъвто го познаваме днес.

Великият Дрийм тийм на „Барселона” ще се събере още веднъж, а арена на легендите ще бъде стадион „Берое” в Стара Загора. На 20 септември бившите съотборници на Стоичков ще зарадват многобройните си фенове в България с приятелски мач срещу Камата и приятели.

Двубоят започва в 20 ч., а специалното студио на bTV Action стартира час по-рано. Звездният сблъсък ще бъде излъчен и пряко на сайта btvnovinite.bg.