на живо

Отбори от Първа лига искат прекратяване на първенството

Предложението ще бъде подкрепено от повечето тимове у нас

Lap.bg

Клубове от футболния ни елит са се обединили и искат прекратяване на първенството. Въпросното предложение ще бъде подкрепено от повечето отбори у нас, сред които са "Локомотив" Пловдив, "Арда" Кърджали, "Царско село", "Етър", "Дунав" и "Ботев" Враца, твърдят от dsport.

Очаква се въпросният документ да бъде внесен за одобрение на срещата, която Българският футболен съюз организира в понеделник.

Според тимовете, които ще подкрепят декларацията, ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, които реално няма да са в състояние да функционират нормално.

Публикуваме предложението към БФС:

"На вниманието на Михаил Касабов,

изпълняващ длъжността президент

Уважаеми господин Касабов,

След въвеждането на извънредно положение и забраната за извършване на тренировъчна дейност и за провеждане на футболни срещи от календара на всички футболни първенства на БФС за неопределен период от време, се създава ситуация на несигурност и съществува реална опасност първенствата по футбол за сезон 2019-2020 да не могат да бъдат продължени и завършени.

Ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, които реално няма да са в състояние да функционират нормално. Освен това професионалните клубове трябва да са в състояние да планират евентуални неплатени отпуски или съкращения на футболистите си, а в момента това е невъзможно. Свидетели сме на решения на няколко футболни федерации в насока допълнително удължаване на периода на суспендиране на първенствата им: първенството на Италия е спряно поне до 03.05.2020 г., срещи от Висшата Лига на Англия ще се играят евентуално след 30.04.2020 г. Австрийската Бундеслига отложи първенствата си поне до 01.05.2020 г. Твърде вероятно е първенствата от календара на БФС да не могат да бъдат подновени преди месец май или юни 2020 и да не могат да приключат в срок, което е допълнително основание за настоящото ни предложение.

Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното:

1 Да се прекрати първенството на Първа лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.

2 Да се прекрати турнира за Купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.

3 За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на Първа лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).

4 Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига последният в класирането на Първа лига към момента.

5 За сезон 2020/2021, ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020/2021."

bTV призовава: останете си вкъщи!