на живо

Отборите от “A” група на червено с близо 60 милиона лева

Това показват отчетите за последните 2 години

Футболният ни елит е записал финансови загуби за 60 милиона лева в последните два сезона, показват груби сметки в отчетите, представени от клубовете пред Лицензионната комисия към БФС. Донякъде това обяснява тежкото състояние на дружествата, които не успяват да погасят задълженията си към институции, играчи и служители.

Ситуацията изобщо не е изключение . Кризата е сериозна за всички първенства, които нямат тлъсти телевизионни договори и големи приходи от спонсори.

Десетте клуба, които са основата на елитната ни дивизия през тези две кампании и не са изпадали, са декларирали обща приходна част около 128 милиона лева. Разходната обаче е близо 188 милиона, което oзначава, че те са “на минус” 60 милиона лева.

Основните дялове от графите с приходи са попълнени с участия в европейските турнири, където приносът на участника ни в Шампионска лига Лудогорец е огромен - над 30 милиона лева за двете финансови години.

Телевизионните права добавят още няколко милиона, а трансферите на играчи също не са за подценяване, като за периода Литекс продаде навън футболисти на обща стойност над 6 милиона лева. Останалото са рекламни договори, приходи от билети и продажба на артикули, но те остават сравнително малки в България.

Интересен е фактът, че Локомотив София е декларирал при последното лицензиране баланс, в който е фиксирана годишна печалба от близо 1 милион лева. Това поставя въпроса как тогава Локо не успя да погаси или разсрочи задължения за неколкостотин хиляди лева, които не позволиха на “железничарите” да получат лиценз за следващия сезон на “А” група.

Тагове:

А група отчети