на живо

Отхвърлиха жалбите на Хамилтън. Верстапен официално е шампион във Формула 1

От "Мерцедес" се оплакаха заради рестартирането на състезанието в Абу Даби

Reuters

Двете контестации от "Мерцедес" и Люис Хамилтън след последния старт за сезона във Формула 1 в Абу Даби бяха отхвърлени, а от Международната автомобилна федерация (FIA) официално обявиха Макс Верстапен ("Ред Бул") за шампион за 2021 г. 

Съдбата на ценния трофей се реши буквално в последната обиколка на последното състезание. На старта в Абу Даби Хамилтън и Верстапен имаха еднакъв брой точки. Нидерландецът потегли пръв, но беше изпреварен на старта от своя конкурент. В края на надпреварата се наложи влизане на кола за сигурност и рестартиране. Пилотът на "Ред Бул" се възползва от предимството да кара с нови гуми и в крайна сметка изпревари британеца. 

Снимка: Reuters

Именно срещу решения в последните обиколки протестират от "Мерцедес". Те обжалваха липсата на наказание за Верстапен при потенциално изпреварване преди оттеглянето на колата за сигурност. Вторият протест бе свързан с решението на директора на надпреварата Майкъл Маси да пропусне пет болида преди двамата големи конкуренти при подновяването. 

Тези претенции бяха отхвърлени, тъй като от ФИА прецениха, че Верстапен просто е "дебнал" Хамилтън, а Маси правилно е използвал колата за сигурност. 

Снимка: Reuters

След 5 часа разисквания, от Федерацията бяха категорични, че нидерландецът е шампион за първи път в кариерата си, а Хамилтън ще трябва да направи нов опит, за да изпревари легендарния Михаел Шумахер по титли. В момента и двамата имат по 7.