на живо

Отиграване на магьосника Григор в топ 3 на най-впечатляващите за десетилетието

Още 2 негови удара влязоха в класация на ATP „Тop 50 shots of 2010s”

Reuters

Не един или два са паметните мачове на най-добрия български тенисист. Когато е във вихъра си, играта на Гришо е радост за зрителите и доставя истинско удоволствие. Не само, защото печели, а защото го прави красиво. Често настоящият номер 19 в света прави оригинални и зрелищни отигравания. Доказва го най-новата класация на ATP за 50-е най-впечатляващи удара (т.нар. „хотшотс”) за последните 10 години.

Цели три отигравания на българина през годините са високо оценени от експертите. Всички те попадат дори в топ 20. Под номер 19 е страхотното разиграване срещу Анди Мъри в Акапулко през 2014 г., което вдигна публиката на крака. Заради майсторството на двамата и продължилото около 40 секунди разиграване, ентусиазмът по трибуните се усети още преди Григор да спечели точката, а след това феновете избухнаха в аплодисменти и овации.

На 11 позиция беше отличено едно много кратко, но дълго помнено отиграване. Димитров успя да отрази силен удар на Джак Сок с лекота зад гърба, което предизвика възхитата дори на съперника на Гришо, а какво остава за хората по трибуните в Стокхолм през 2014 г.

Снимка: Getty Images

„Това ще бъде отиграването на годината”, казва коментаторът през 2012-а, когато в Базел 21-годишният Димитров прави почти невъзможното не само да отрази неудобен удар на Виктор Троицки, но и печели точката по един начин, типичен само за най-големите магьосници в спорта. Неслучайно именно този „хотшот” беше избран за номер 3 сред най-добрите 50 на десетилетието.

Снимка: Getty Images

За №1 бе избран на пръв поглед невъзможен удар с гръб на Гаел Монфис срещу Мартон Фучович, а №2 е изпълнение на Пабло Куевас, който дори без да погледне топката, спечели точка срещу Александър Зверев.

bTV призовава: останете си вкъщи!