на живо

"Откажи се или ще завършиш в инвалидна количка"

Тъжната история на Алхасан Камара

Тежките контузии са сложили край на не една или две кариери, ставали са и причина големи таланти да не развият потенциала си. Историята на вече бившия национал на Сиера Леоне Алхасан Камара обаче е по-страшна.

Нападателят бе принуден да спре с футбола на 28 години, прощавайки се с мечтата да играе за страната си в Купата на африканските нации през януари 2022-а. Камара, който изигра последния си мач преди 5 месеца - за "Варнамо" срещу "Браге" във втора дивизия на Швеция, е измъчван от травма в коляното, получена през 2018 г. по време на престоя му в гръцкия "Панетоликос".

Камара получава предупреждение - ако продължи да играе, рискува да влоши състоянието си и да завърши в инвалидна количка.

"Вслушах се в съвета на лекарите и спрях с футбола. Още когато се контузих, ми бе казано, че никога повече няма да мога да играя. Но тогава продължих. Сега нямах друг избор. Решението е тежко и изобщо не си бях представял нещата така, но мисля, че е най-доброто за мен. Прекарах много безсънни нощи от разочарование.", споделя Камара.

Алхасан признава, че травмата се е превърнала и в психическа. Успял да се справи с подкрепата на съпругата си, за която е женен от юни 2019 г.

Опитният футболист има 16 мача за Сиера Леоне с 4 отбелязани попадения.

"Моята мечта, както на много други, бе да играя за родината във важен турнир. Класирахме се за Купата на африканските нации за първи път от 25 години, а аз няма да мога да помогна. Тъжно е, но явно не ми е писано. Гордея се с момчетата, които изведоха Сиера Леоне до финалите в Камерун, и ще бъда техен фен. Липсват ми въодушевлението преди и след мач, головете, тренировките, публиката"

Той вече има план за завръщане във футбола, но като скаут на бившия си тим "Варнамо". Камара стартира кариерата си на играч в родните "Майти Блекпул" и "Калон", преди да облече последователно екипите на АИК Стокхолм, "Хакен", "Йоребро" и "Халмстад" в Швеция.