на живо

Откритото първенство на Австралия обмисля задължителна ваксинация. Джокович под въпрос

Местните власти ще изискват тенисистите, които участват в надпреварата от Големия шлем, да са получили дози от препарата против коронавирус

Reuters

Новак Джокович със сигурност е пред дилема. Лидерът в световната ранглиста по тенис може да пропусне един от най-важните турнири за всеки сезон - Откритото първенство на Австралия. Причината са строгите мерки, които се обмисля да бъдат въведени в щата Виктория. Местните власти сериозно обсъждат вариант да допуснат на своята територия за участие в надпреварата през 2022 г. само ваксинирани тенисисти.

Джокович, който има 9 титли от турнира в Мелбърн, включително и в последните 3 години, все още не си е поставил доза от някои от препаратите против коронавирус. 

Снимка: Getty Images

След като няколко пъти беше наричан "антиваксър", сръбският тенисист обясни, че това не е точно така. "Не съм за или против ваксините. Вярвам, че всички трябва да са свободни и да решават за себе си. Не искам да участвам в кампании. Надявам се да не бъда задължен. Всеки има право на свободен избор и той трябва да се уважава", заяви преди време Ноле. 

Местните власти в Австралия обаче са все по-близо до консенсус, че участващите в надпреварата трябва да са се ваксинирали. Това ще важи и за всички зрители, организатори и доброволци. 

Снимка: Reuters

В щата вече беше въведено изискване всички работници в някои сфери и индустрии да са ваксинирани или да са започнали цикъл на ваксинация. Според премиера на Виктория - Дан Андрюс, компромиси не трябва да се правят за никого, дори за големите звезди в професионалния спорт. 

Джокович не е единственият тенисист без ваксина до момента. Стефанос Циципас и победителят в Откритото първенство на САЩ Данийл Медведев също заявиха, че нямат намерение да си поставят дози от някои от препаратите, ако това не застрашава критично кариерите им. 

В същото време Роджър Федерер и Анди Мъри се похвалиха, че са получили по две дози. 

Снимка: Reuters

Липсата на някои от големите звезди със сигурност ще се отрази, както на интереса от страна на фенове, така и на приходите от спонсори. 

Джокович и семейството му бяха заразени с коронавирус през лятото на 2020 г. Тогава сърбинът организира турнири в страните от бивша Югославия. В тях участва и Григор Димитров. Наскоро той заяви, че ваксината е единственият начин за връщане към нормалността преди пандемията, но не е разкривал дали си е поставял доза от някои от одобрените препарати.