на живо

Ивелин Попов: Когато плюят по някого от отбора, отстрани десетима потриват ръце (ВИДЕО)

Вижте цялата изповед на капитана на националния отбор по футбол

Ивелин Попов: Когато плюят по някого от отбора, отстрани десетима потриват ръце (ВИДЕО)

Двайсет минути след настъпването на сряда Ивелин Попов бе последният футболист от националния отбор, който напусна стадион "Васил Левски" след победата над Азербайджан с 2:0. И го направи неслучайно точно по този начин! Той можеше да излезе сред първите, тъй като бе заменен още в началото на втората част (погрешка, както се оказа впоследствие), но остана последен, за да даде едно истински откровено интервю пред чакащите го репортери. Разговор, в който капитанът на "лъвовете" каза много истини и посочи безброй причини за поредния "провален" квалификационен цикъл.

Първо Попов засегна отношенията на футболистите с ръководството: "Трябва по-често, когато има атаки към даден футболист или треньора, ръководството да излиза и да ги защитава, да казва, че това са хората, на тях ще се разчита. За да се чувстват тези хора уверени в себе си и да бъдат оставени да работят. Не чувстваме достатъчно подкрепа от ръковдството. Имал съм разговор с някои хора от там, казал съм си мнението, много от моите идеи съвпадат с техните. Сега имаме повече време, за да започне да се работи за другите квалификации."

Капитанът сподели мнението си, че мачовете на националния тим не бива да се играят само в София.

"Националният отбор не е само на София. Днес, ако играехме в Стара Загора, Пловдив, Ловеч, Разград, стадионът щеше да е пълен, атмосферата щеше да е различна. Хората в тези градове гледат по друг начин на националния отбор."

Попов се върна и към равенството с Малта (1:1) в края на миналата година - мач, в който той пропусна дузпа и бе набеден за главен виновник за провала.

"Тогава получих подкрепа от семейството си, от близки мои приятели, които винаги са до мем - в добро и в лошо, при победи и загуби. Тежко беше, но всички се изправихме и стъпихме на крака."

"Не може като ме плюят мене или някой друг десет човек да седят отстрани и да потриват ръце. Защото утре е техен ред, след това сте вие (журналистите), президентът, треньорът. Ще дойде на всеки редът. Ако сме единни и видят, че не могат да ни бутнат - няма да е така."

"Когато има лагер на националния отбор, четири-пет дни преди това се започва да се пише кой с коя е спал, какво е правил, интрига след интрига. Когато имаме два мача и първият завършим негативно - до втория ни съсипват. Ние колкото и да се правим на железни, не сме железни. Идвам тук със супер настроение, за 10 дни вкарах четири гола в Русия. И да, сега ще си тръгна с добро настроение, защото победихме в този мач, но в повечето пъти, когато дойдеш тук, си тръгваш с много гадно настроение. И е много тежко, не си мислете, че на нас ни е леко."

"На младите футболисти, когато им се каже нещо трябва да слушат. На мен лично едно време Стилиян Петров, когато съм му отговарял, ми е казвал, че ако още един път му отговоря ще ме набие. И аз съм си навеждал главата. Днес ако кажеш нещо на някого - те се сърдят. Мислят си, че футболът е само фейсбук и показност на кола и с коя си бил. А не е така. Като излезеш в чужбина е съвсем друго. Виждате колко футболисти излизат в чужбина и много малко започват да играят. Защо? Все някой друг ли е виновен. Всеки трябва да търси вината в себе си. Когато всеки види, че е виновен за нещо, ще започнат да се подобряват нещата."

"И да ме плюят, и да ме псуват, аз повиквателна за националния отбор не бих отказал никога. Мисля, че с дружни усилия може да се направи нещо по-добро.", завърши Ивелин Попов.

Още от изказването му вижте във видеото.